Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi?

Sezonowe produkty to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Jednym z takich produktów są szparagi. Warzywa te dostępne są stosunkowo krótko. Sezon na nie trwa od przełomu kwietnia do czerwca, dlatego spiesz się, by cieszyć się ich smakiem. A poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych!

W sklepach możesz spotkać trzy rodzaje szparagów: zielone, białe oraz fioletowe. Najpopularniejsze są szparagi zielone - bardzo delikatne. Bardziej łykowate i grubsze są szparagi białe. Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe, o słodkim smaku i bardzo intensywnym zapachu.

Szparagi w kuchni

Szparagi to składnik wielu pysznych dań. Można je wykorzystać do przygotowania zup, makaronu, risotto czy pizzy. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak przygotować szparagi. Na szczeście to nic trudnego!

Jak gotować szparagi?

  1. Zacznij od umycia szparagów pod zimną wodą. Zielone i fioletowe szparagi są delikatniejsze niż białe, dlatego wystarczy je tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
  2. Białe szparagi obierz, zaczynając 3–4 cm poniżej główki aż do końca pędu. Szparagi obieramy dokładnie i dość grubo, aby usunąć stwardniałe części (inaczej warzywa będą gorzkie i niesmaczne).
  3. Teraz czas na gotowanie. Najlepiej użyj do tego wysokiego garnka. Szparagi układamy w pionowej pozycji, tak aby główki wystawały ponad poziom wody. Możesz dodatkowo związać je luźno nitką lub cienkim sznurkiem, by równo się gotowały.
  4. Zielone szparagi gotujemy się krótko – do 5 minut. Białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej – ok. 10–15 minut – do momentu, aż widelec będzie łatwo się w nie wbijał. Im cieńsze są łodygi szparagów, tym krócej gotujemy warzywa. Szparagi można także gotować na parze, piec, dusić na maśle lub grillować.
  5. I już! Smacznego!