Obiad bez mięsa
Coraz więcej osób decyduje się na zwiększenie posiłków wegetariańskich oraz wegańskich w swojej codziennej diecie. Dla wielu osób, decydujących się na taki krok, najtrudniejszą kwestią jest bezmięsny obiad. Wbrew...
Czytaj więcej
Coraz więcej osób decyduje się na zwiększenie posiłków wegetariańskich oraz wegańskich w swojej codziennej diecie. Dla wielu osób, decydujących się na taki krok, najtrudniejszą kwestią jest bezmięsny obiad.
Wbrew pozorom nie jest on trudny do skomponowania. Taki posiłek może być zarówno smaczny, jak i pożywny.
Co na obiad bez mięsa?
Obiady wegetariańskie to nie tylko dania warzywne. Eliminacja mięsa nie ogranicza możliwości wyboru różnorodnych produktów. Składnikami bezmięsnego obiadu mogą być jajka, orzechy, nasiona roślin strączkowych takie jak ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, groszek zielony czy cukrowy, a także nabiał, czyli mleko, sery, kefir, jogurt czy śmietana. Te produkty są dobrze znane i powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Osoby lubiące eksperymentować dla urozmaicenia dań i smaków mogą spróbować produktów sojowych jak tofu, tempeh, mleko czy jogurt. Ciekawy aromat dania można uzyskać wykorzystując napoje i mleczka roślinne, np. kokosowe, migdałowe czy owsiane.
Pomysły na dania wegetariańskie
Obiad bez mięsa może być szybki i prosty w przygotowaniu. Co ważne, można przygotować go z prostych składników. Makaron ugotowany na mleku z brokułem, serem żółtym lub pleśniowym, doprawiony pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi przygotuje nawet początkujący amator gotowania, podobnie jak potrawkę w meksykańskim stylu z passaty, fasoli z puszki oraz kukurydzy konserwowej z dodatkiem awokado i tortilli. Obiad wegetariański z tofu, warzywami oraz makaronem lub kaszą jest ekspresowy w przygotowaniu.
Amatorów nietypowych smaków z pewnością zaciekawi gulasz pomidorowy z ciecierzycą i masłem orzechowym lub azjatyckie curry z mleczkiem kokosowym. Osoby bardziej zaawansowane kulinarnie mogą zdecydować się na przygotowanie kotlecików i burgerów ze strączków. Wśród obiadów wegetariańskich warto wspomnieć o klasykach polskiej kuchni, czyli plackach ziemniaczanych, kluskach na parze, pierogach, kopytkach oraz typowo letnim obiedzie składającym się z młodych ziemniaków, kefiru i jajka sadzonego. Obiad wegetariański można przygotować również na słodko. W tej wersji sprawdzą się np. makaron z serem, ryż z jabłkami czy naleśniki.