Przetwory z jabłek do słoików
- Tradycyjne przetwory z jabłek do słoików
- Nietypowe przetwory z jabłek
- Jak zawekować jabłka na szarlotkę?
- Podsumowanie
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które dostępne są przez większą część roku. Jednak, kiedy zbliża się sezon jesiennych zbiorów, warto wykorzystać świeże, polskie owoce i przygotować przetwory z jabłek do słoików. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. W tym artykule omówimy różne przepisy, w tym na nietypowe przetwory z jabłek oraz przedstawimy jak prawidłowo wekować słoiki.
Tradycyjne przetwory z jabłek do słoików
Kiedy nadchodzi sezon na dojrzałe jabłka, nie ma lepszego czasu na przygotowanie tradycyjnych przetworów, które zachowają smak i aromat tego owocu na długie zimowe dni. Przetwory z jabłek to nie tylko sposób na zachowanie ich smaku, ale także możliwość cieszenia się nimi w różnorodny sposób przez cały rok. Przyjrzymy się bliżej tradycyjnym przetworom z jabłek, które można łatwo przygotować i przechowywać w słoikach.
Zobacz: przepis na strudel z jabłkami.
Dżem lub marmolada jabłkowa - to doskonały dodatek do tostów czy naleśników. Jabłka mieszamy z cukrem i gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możemy dodać cynamon lub cytrynę, aby nadać dżemowi dodatkowego smaku. Tak przygotowane jabłka w słoiku nadają się również na szarlotkę. Sam smak przetworu zależy od rodzaju jabłek. Nasz przetwory mogą mieć delikatny, słodki smak lub mieszankę słodko-kwaśną.
Wartym zaznaczenia jest fakt, że duża zawartość pektyny w jabłkach powoduje, że nie trzeba dodawać do nich substancji żelujących. Dzięki temu nasze dżemy są w pełni naturalne.
Co można zrobić z papierówek?
Papierówki, choć nieco mniej znane niż niektóre inne odmiany jabłek, są prawdziwym skarbem dla miłośników przetworów. Ich charakterystyczny smak i wyjątkowy wygląd sprawiają, że nadają się doskonale do różnych rodzajów konfitur, kompotów, dżemów oraz ciast i ciasteczek. Charakteryzują się zielonobiałym miąższem o niezwykle intensywnym aromacie, który zachwyca swoją delikatnością i kruchym, soczystym wnętrzem. W smaku papierówki prezentują się wyjątkowo - są lekko kwaskowate. Dzięki swojej specyficznej strukturze i charakterystyce z papierówek stworzymy przetwory, które posmakują każdemu.
Nietypowe przetwory z jabłek
Gdy przetwory z jabłek stają się rutyną, warto wyjść poza tradycyjne rozwiązania i spróbować czegoś nowego. Proponujemy dwa nietypowe pomysły na przetwory z jabłek.
- Pikantne marynowane jabłka - to nietypowy dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza pieczonego kurczaka czy wieprzowiny. Jabłka kroimy w cienkie plasterki i marynujemy w mieszaninie octu, cukru, soli i przypraw, takich jak czosnek oraz pieprz cayenne.
- Jabłka prażone z dynią - połączenie jabłek i dyni tworzy niezwykle interesujący smak, który staje się jeszcze bardziej wyrazisty, jeśli posypiemy je szczyptą cynamonu. Gotowy mus z jabłek i dyni ma szerokie zastosowanie: możemy go podać jako dodatek do ryżu na obiad, dodać do placuszków jogurtowych czy naleśników, a nawet zaoferować jako zdrowszą alternatywę dla typowego deserku w słoiczku dla dzieci.
Jak zawekować jabłka na szarlotkę?
Wekowanie jabłek na szarlotkę to doskonały sposób na zachowanie smaku i świeżości owoców na dłużej. Oto kroki, które powinniśmy podjąć, aby zawekować jabłka do szarlotki.
Sprawdź: przepis na szarlotkę z budyniem.
- Napełniamy wcześniej przygotowane słoiki gorącymi jabłkami, pozostawiając niewielką przestrzeń od góry.
- Zakręcamy słoiki dokładnie, ale niezbyt mocno.
- Umieszczamy słoiki w dużym garnku i wlewamy do niego wodę do 3/4 wysokości słoików. Podgrzewamy do temperatury około 85-90°C i utrzymujemy taką temperaturę przez 15-20 minut, w zależności od rozmiaru słoików.
- Po zakończeniu pasteryzacji wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy je do wystygnięcia na ręczniku lub desce.
Zobacz też: płyty grzewcze Bosch.
Podsumowanie
W jesiennym sezonie zbiorów jabłek, warto przygotować przetwory do słoików, by cieszyć się smakiem owoców przez zimę. Tradycyjne przetwory zachowują aromat tych owoców na długie zimowe dni. Przedstawiamy różne przepisy, w tym na nietypowe przetwory z jabłek oraz instrukcję wekowania słoików. Mniej znane papierówki okazują się skarbem dla miłośników dżemów ze względu na swój charakterystyczny smak i wygląd.
Zobacz też: rodzaje jabłek.
Nietypowe przetwory, takie jak pikantne marynowane jabłka czy jabłka prażone z dynią, pozwalają na eksperymentowanie w kuchni. Wykorzystajmy więc sezon na jabłka, by stworzyć wyjątkowe przetwory, cieszące smakiem przez cały rok.