Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
To pyszne ciasto z jabłkami, które najczęściej podaje się na ciepło. Przygotujcie strudel jabłkowy z tego przepisu – z dodatkiem rodzynek, żurawiny, cynamonu, wanilii, skórek pomarańczy i cytryny – a smak i zapach ciasta będziecie pamiętać jeszcze długo.

Składniki

1 opakowanie ciasto francuskie
5 szt. jabłka np. Golden Delicious
1 szt. laska wanilii
40 g rodzynki
40 g suszona żurawina
4 łyżka brązowy cukier
2 łyżka sok z cytryny
1/2 łyżeczka cynamon
1 szt. żółtko
1 łyżka mleko
cukier puder
2 g goździki mielone
50 ml ciemny rum
1 łyżka mąka ziemniaczana
skórka z cytryny
skórka z pomarańczy
5 szt. listki mięty pieprzowej
1 szt. gałązka rozmarynu
100 g masło
50 g masło klarowane
ulubione lody waniliowe

Opis wykonania

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę.

Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w małą kostkę. Włożyć je do dużej miski i skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Jabłka przesmaż na maśle. Dodaj cukier, namoczone w rumie rodzynki, żurawinę, cynamon, goździki, skórki z cytryny i pomarańczy, wanilię. Odstaw do wystudzenia (jak wystygną i jabłka puszczą sok, oprósz mąką ziemniaczaną i zamieszaj).

Lekko rozwałkować ciasto francuskie i delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem. Nadzienie umieścić równomiernie na całości, nie za grubo, zostawiając wolny pasek 8 cm na końcu. Jeśli nadzienia jest za dużo – nie wykładać całego.

Zawinąć rulon, odwrócić placek tak, aby leżał zlepieniem do dołu. Położyć go na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i posmarować pozostałą mieszaniną mleka z jajkiem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała na zewnątrz (ładnie wyglądają też nacięcia – wykroić według gustu).

Piec na środkowej półce piekarnika grzanie góra dół z termoobiegiem na 190°C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 20 minut, aż się z wierzchu zrumieni.

Przed pokrojeniem odstawić na co najmniej 5 minut, aby strudel przestygł. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Podawać ciepły z lodami waniliowymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych