


To pyszne ciasto z jabłkami, które najczęściej podaje się na ciepło. Przygotujcie strudel jabłkowy z tego przepisu – z dodatkiem rodzynek, żurawiny, cynamonu, wanilii, skórek pomarańczy i cytryny – a smak i zapach ciasta będziecie pamiętać jeszcze długo.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę.
Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, a następnie w małą kostkę. Włożyć je do dużej miski i skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
Jabłka przesmaż na maśle. Dodaj cukier, namoczone w rumie rodzynki, żurawinę, cynamon, goździki, skórki z cytryny i pomarańczy, wanilię. Odstaw do wystudzenia (jak wystygną i jabłka puszczą sok, oprósz mąką ziemniaczaną i zamieszaj).
Lekko rozwałkować ciasto francuskie i delikatnie posmarować rozpuszczonym masłem. Nadzienie umieścić równomiernie na całości, nie za grubo, zostawiając wolny pasek 8 cm na końcu. Jeśli nadzienia jest za dużo – nie wykładać całego.
Zawinąć rulon, odwrócić placek tak, aby leżał zlepieniem do dołu. Położyć go na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i posmarować pozostałą mieszaniną mleka z jajkiem. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby para uciekała na zewnątrz (ładnie wyglądają też nacięcia – wykroić według gustu).
Piec na środkowej półce piekarnika grzanie góra dół z termoobiegiem na 190°C przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 20 minut, aż się z wierzchu zrumieni.
Przed pokrojeniem odstawić na co najmniej 5 minut, aby strudel przestygł. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Podawać ciepły z lodami waniliowymi.