- Gatunki jabłek – jak je rozróżnić?
- Rodzaje jabłek – słodkie jabłka
- Rodzaje jabłek – kwaśne jabłka
- Rodzaje jabłek – jabłka słodko – kwaśne
- Jabłka w polskiej kuchni
- Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka to owoce szczególnie popularne zarówno w polskich sadach jak i kuchniach. Co trzeba koniecznie wiedzieć o tych owocach i do czego warto wykorzystać je w kuchni? Ważne, by nauczyć się rozróżniać jabłka ze względu na ich słodycz – to zdecydowanie ułatwi kulinarne eksperymenty.
Gatunki jabłek – jak je rozróżnić?
Jednym ze sposobów na identyfikację jest rozróżnianie po kolorze. Błyszczące, ciemnoczerwone jabłka to często Red Delicious, pochodzące z USA, podczas gdy również posiadające błyszczącą skórę, ale jasnozielone to Granny Smith. Taki sam kolor, za to przy zabarwieniu żółtym może natomiast oznaczać polskie gatunki, czyli papierówkę bądź antonówkę.
Odmiany jabłek można również poznać po grubości skórki. Te o bogatszej teksturze, trudniejsze do przegryzienia lub pokrojenia, nie nadają się do pieczenia i gotowania. Zastosowanie tych owoców rozróżnia się ponadto na podstawie ich wielkości: do gotowania nadają się większe, podczas gdy deserowe i przeznaczone do pieczenia są mniejsze. Znaczenie ma długość szypułki, na jej podstawie można rozpoznać gatunki jabłek. Granny Smith, Golden Delicious i większość popularnych odmian ma długie szypułki, ale np. Fuji posiada małą łodygę lub jej brak.
Rodzaje jabłek – słodkie jabłka
Słodkie odmiany jabłek doskonale nadają się do jedzenia na surowo. To cecha, która charakteryzuje chociażby lobo, których miąższ jest delikatny, bardzo słodki i wyjątkowo soczysty. Mniejsza słodycz charakteryzuje ligol, czyli owoce o twardej skórce i kruchym, kremowym miąższu. Landsberska to z kolei wyjątkowo słodka odmiana jabłek, o tłustawej skórce i winnym aromacie.
Malinówka to odmiana jabłka, która kiedyś była jedną z najpopularniejszych w Polsce. Są to owoce o miąższu bardzo chrupiącym i soczystym, wyróżniające się czerwono-bordowym kolorem i aromatem malin. Landrynkową nutą cechują się zaś makintosze, kruche owoce o słodko-winnym smaku i wyjątkowo dużej zawartości soku.
Słodkie odmiany jabłek – jak je wykorzystać w kuchni?
Słodkie jabłka można wykorzystywać na wiele sposobów, chociaż doskonale smakują one na surowo. Idealnie sprawdzają się one jednak także jako dodatek do deserów, w tym naleśników. Można przyrządzać je w cieście francuskim albo robić z nich chipsy. Nadają się one do suszenia oraz do przygotowywania soków na ich bazie.
Rodzaje jabłek – kwaśne jabłka
Kwaśne odmiany jabłek zawierają wyjątkowo dużo witaminy C. Wśród nich znajduje się reneta, o okrągłym kształcie i mało intensywnym zapachu, którą można rozpoznać po charakterystycznym winnym posmaku. Antonówki można jeść na surowo, owoce te są duże i pachnące, mają kremowy, kwaskowaty miąższ, zyskujący z biegiem czasu na kruchości. Z kolei szampiony są bardzo aromatyczne, można je spożywać na surowo, ale też doskonale sprawdzają się w obróbce termicznej.
Co można przygotowywać z kwaśnych jabłek?
Kwaśne jabłka to w większości odmiany stworzone do przygotowywania z nich przetworów: konfitur, dżemów, powideł. Najlepiej smakują one najczęściej po obróbce termicznej. Przetwory warto wykonywać przy użyciu wysokiej jakości blenderów, co przyspieszy prace z tymi często twardymi owocami. Z kwaśnych jabłek można przyrządzać musy, sosy i dodatki do ciast, najlepiej komponują się one z cynamonem, imbirem, wanilią oraz goździkami.
Sprawdź nasze przepisy na mus jabłkowy, dżem z jabłek bez cukru oraz domowy ocet jabłkowy.
Rodzaje jabłek – jabłka słodko – kwaśne
Delikatesy są polską odmianą, posiadającą bardzo kruchy miąższ o śnieżnobiałym zabarwieniu. To owoce kuliste, dość obfite i zwężające się ku dołowi, słynące z uniwersalności. Jonatan to odmiana o kulistych, stożkowatych owocach średniej wielkości, których skóra jest gładka, delikatnie błyszcząca i bardzo twarda. Rubiny zaś są jabłkami o tłustym nalocie na skórce, a ich miąższ jest soczysty oraz bardzo kruchy.
Do czego wykorzystać słodko – kwaśne jabłka?
Te rodzaje jabłek lepiej od pozostałych sprawdzają się jako podstawa do zrobienia kompotu. W połączeniu z innymi owocami świetnie sprawdzają się w roli dodatku do ciast i soków, można na ich bazie zrobić także klasyczną szarlotkę. Są one najbardziej uniwersalne, więc zawsze warto posiadać w kuchni ich zapas.
Jabłka w polskiej kuchni
Przede wszystkim do ich przygotowywania powinno się korzystać z piekarników Bosch – a więc sprzętów o najwyższej jakości. Wszystkie odmiany jabłek są bardzo popularne w polskiej kuchni, co w dużej mierze ma miejsce ze względu na ich uniwersalność. Można bowiem przyrządzać z nich ciasta, soki, a nawet dania obiadowe, jak chociażby kaczka z jabłkami. Oczywiście najczęściej owoców tych używa się do produkcji deserów, np. szarlotki z jabłkami. Również ryż czy drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem cieszą się bardzo dużą popularnością, zwłaszcza wśród dzieci.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Owoce te stanowią doskonały dodatek do diety ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapewnia uczucie sytości i poprawia metabolizm. Świeże jabłka są także wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C i kwercetyny, zawierają ponadto mnóstwo polifenoli. Trzeba jednak pamiętać, aby nie obierać ich ze skórki, która w największym stopniu obfituje w błonnik i witaminy.
W polskich sadach znajdziemy wiele odmian jabłek, a każda z nich jest wyjątkowa. Nie dość, że pełno w nich cennych składników odżywczych, to jeszcze można przyrządzić z tych owoców prawdziwe pyszności – zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zaopatrz się zatem w porządną porcję jabłek i rozpocznij kulinarną przygodę z tym wdzięcznym owocem w roli głównej.