Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem
Ilośc porcji

14 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Pyszna szarlotka z budyniem i dużą ilością jabłek. Kruche ciasto, wilgotne jabłka i delikatna masa budyniowa to połączenie, które zachwyci każdego smakosza.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
Pianka:
4 białka
1 budyń
½ szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru pudru
Jabłka:
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
364.6 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
47.5 g
Błonnik
6.5 g
Białko
3.3 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota przełóż: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, masło pokrojone w mniejsze kawałki. Miksuj na wolnych obrotach robota kuchennego, po chwili dodaj żółtka.

Podziel ciasto na dwie części – ¾ i ¼.

Większą częścią ciasta wyłóż spód blachy, z mniejszej uformuj w kulę i włóż do lodówki.

Krok 2

Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cynamon, cukier i sok z cytryny. Odstaw na chwilę.

Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i mieszając po łyżce budyniu oraz olej. Mieszaj do połączenia składników.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Na blachę wyłożoną ciastem wyłóż jabłka, na jabłka piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z lodówki. Piecz szarlotkę w piekarniku używając funkcji 4D w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Szarlotka to ulubione ciasto mojego syna, wersja z budyniem jest super :)
MiszelPiszel
Użyłam budyniu o smaku pieczonego jabłka, ciasto wyszło fantastyczne.
Lalaxo
Klasyk. Każdy zna i zajada. U mnie w domu blacha znika w mig.