Szarlotka z budyniem
14 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota przełóż: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, masło pokrojone w mniejsze kawałki. Miksuj na wolnych obrotach robota kuchennego, po chwili dodaj żółtka.
Podziel ciasto na dwie części – ¾ i ¼.
Większą częścią ciasta wyłóż spód blachy, z mniejszej uformuj w kulę i włóż do lodówki.
Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj cynamon, cukier i sok z cytryny. Odstaw na chwilę.
Białka jaj ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i mieszając po łyżce budyniu oraz olej. Mieszaj do połączenia składników.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Na blachę wyłożoną ciastem wyłóż jabłka, na jabłka piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z lodówki. Piecz szarlotkę w piekarniku używając funkcji 4D w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Komentarze