- Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki
- Smak i aromat ogórka kiwano
- Jak jeść kiwano?
- Przygotowanie kiwano w kuchni
- Wartości odżywcze kiwano
- Uprawa kiwano
- Gdzie kupić kiwano?
- Podsumowanie
Stawiasz na owoce i warzywa w diecie, ale znudziły Ci się już te same, powtarzalne smaki? Tym razem wybierz pyszną egzotykę – na dobry początek kiwano. Jak smakuje ten owoc? Dlaczego sprawdza się w każdej zdrowie diecie? Zapraszamy Cię na afrykańską przygodę.
Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki
Choć kiwano smakiem przypomina owoce, to według klasyfikacji botanicznej jest warzywem – gatunkiem ogórka. Występuje też pod takimi nazwami jak: ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek rogaty, ogórek kolczasty, melon kiwano.
Pochodzi z Afryki, ale obecnie uprawiany jest też w Izraelu, Portugalii, Australii oraz Nowej Zelandii. Dzięki temu możemy sięgać po kiwano przez okrągły rok.
Jak rozpoznać kiwano na półce sklepowej? Nie pomylisz go z żadnym innym produktem. To średniej wielkości pomarańczowy kolczasty owoc. Ma twardą skórę i wypustki – jednak nie są one ostre. Wnętrze skrywa prawdziwe smakowe skarby: zielono-żółty miąższ o galaretowatej konsystencji oraz jadalne nasiona.
Smak i aromat ogórka kiwano
Niektórzy twierdzą, że owoc kiwano smakuje, jak egzotyczny koktajl owocowy. To prawda! W jego smaku da się wyczuć nuty: melona, limonki, marakui, kiwi, ogórka, a jeśli jest dojrzały, nawet banana. To prawdziwe bogactwo kulinarnych doznań.
Ogólnie smak i aromat kiwano można określić jako: łagodny, odświeżający i lekko słodki.
Wskazówka: Nie przechowuj kiwano w lodówce, bo szybko straci swój wyjątkowy smak. Jeśli w krótkim czasie go nie zużyjesz, zapakuj jego miąższ do szczelnego pojemnika i zamroź.
Jak jeść kiwano?
Choć wygląd kiwano może trochę odstraszać, to jednak warto oswoić się z jego kolcami i sięgnąć głębiej – do słodkiego wnętrza. Sprawdź, jak jeść kiwano prawidłowo, wydobywając z niego to, co najlepsze.
Krok 1 – wybierz dojrzałe kiwano
Poszukaj w pełni dojrzałego owocu – o skórce i kolcach w kolorze pomarańczowym. Jeśli kupisz zielone kiwano, poczekaj, aż zmieni kolor na właściwy.
Krok 2 – nie zapomnij o umyciu
Choć nie będziesz jadł skóry, opłucz owoc, by usunąć wszelkie substancje chemiczne.
Krok 3 – przekrój w zależności od zastosowania
Planujesz jeść kiwano bezpośrednio ustami? Przekrój owoc na pół w poprzek. Jeśli natomiast zależy Ci na wydrążeniu nasion łyżeczką, przetnij go wzdłuż.
Przeczytaj też: Awokado – jak jeść, właściwości i wartości odżywcze
Przygotowanie kiwano w kuchni
Kiwano to bogactwo smaków, witamin i …możliwości zastosowań w kuchni. Sprawdź nasze przepisy z tym owocem w roli głównej.
Po pierwsze koktajle np. na bazie miąższu z owocu kiwano, arbuza i truskawek. Po drugie mocktaile, czyli drinki bez dodatku alkoholu. Ten owoc świetnie nadaje się do przygotowania odświeżonej wersji bezalkoholowego mojito.
Wskazówka: Z węższych końcówek kiwano utnij kilka plasterków i stwórz z nich efektowną dekorację koktajlu.
Owoc kiwano będzie też świetnym dodatkiem do wytrawnej sałatki na bazie wędzonego pstrąga. Do jej przygotowania będziesz potrzebował: 2 owoców kiwano, 2 awokado, 1 ogórka zielonego, szalotkę i około 200 g ryby. Całość możesz wymieszać z octem winnym i doprawić do smaku pieprzem. Część miąższu kiwano wykorzystaj do dekoracji.
Wskazówka: Dania z kiwano np. sałatki możesz serwować na skorupce pozostałej z tego owocu. Takie podanie z pewnością zaintryguje Twoich gości.
Czy to jedyne możliwości zastosowania kiwano? Przepisy na słodkie desery z tym owocem znajdziesz w internecie. Możesz też eksperymentować i dodawać go do ciast oraz deserów w słoiczkach na bazie jogurtu naturalnego i płatków owsianych.
Zainspiruj się naszymi przepisami: Sałatka owocowa oraz smoothie
Wartości odżywcze kiwano
Pojedynczy owoc kiwano dostarcza wielu składników odżywczych, przede wszystkim:
- 21% dziennego zapotrzebowania na magnez,
- 18% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 13% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Magnez, witamina C i żelazo odpowiadają za budowanie odporności organizmu, a te dwa ostatnie dodatkowo za wytwarzanie hemoglobiny w czerwonych krwinkach, która jest niezbędna do produkcji i transportu tlenu. Kiwano sprawdzi się też w diecie osób, które chcą zdrowo się odżywiać, a jednocześnie zredukować kalorie. Ten produkt ma stosunkowo niską zawartość kalorii (około 92 na 200 g) i jak na owoc zawiera dużo białka. Co więcej, składa się głównie z wody, dzięki czemu jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu w cieplejsze dni.
Owoc kiwano zawiera też przeciwutleniacze (głównie witaminę C, witaminę A, cynk i luteinę), które zmniejszają stany zapalne i zapobiegają chorobom przewlekłym, takim jak: cukrzyca czy niektóre nowotwory.
Przeczytaj też: Produkty zawierające dużo witaminy C
Uprawa kiwano
Jak na egzotyczny owoc przystało, kiwano uwielbia gorące klimaty. Jego rozrostowi nie sprzyjają temperatury poniżej 15°C, a w przypadku nawet krótkiego przymrozku roślina obumiera.
Dlatego uprawa kiwano w Polsce i innych krajach o umiarkowanym klimacie ma sens, ale przede wszystkim w szklarniach. Podobnie jak ogórek, jest to roślina jednoroczna, pnąca, która ma żółto-pomarańczowe kwiaty. Kwitnie w miesiącach wakacyjnych (przełom lipca i sierpnia).
Jeśli zdecydujesz się na wysadzenie kiwano w przydomowej szklarni, pamiętaj o 3 najważniejszych zabiegach pielęgnacyjnych:
- w momencie zasadzenia rozsady, kwitnienia i zawiązywania owoców, podlewaj intensywnie (w międzyczasie trochę przesuszona gleba nie będzie problemem),
- regularnie piel grządki wokół rośliny,
- jeśli pojawią się szkodniki, zwalczaj je na bieżąco.
Gdzie kupić kiwano?
Po naszym smakowitym artykule masz ochotę na kiwano? Gdzie kupić ten owoc – myślisz? Warto wiedzieć, że od czasu do czasu kiwano dostępne jest w najpopularniejszych polskich supermarketach. Znajdziesz go również w sklepach z produktami egzotycznymi.
Natomiast nasiona kiwano dostępne są powszechnie w wielu sklepach internetowych o tematyce ogrodniczej i pokrewnej.
Podsumowanie
Kiwano to nie tylko kulinarna ciekawostka. To przede wszystkim przepyszny owoc, który dostarcza cennych składników odżywczych – niezbędnych w zdrowej diecie. Mamy nadzieję, że nasz artykuł zainspiruje Cię do eksperymentowania, bo kiwano jest tego warte. Po prostu spróbuj!