Sernik na trzy sposoby: na zimno, z czekoladą i z owocami
Doskonale sprawdza się również jako deser w “zwykłe” dni. Wśród ciast sernik jest jednym z najbardziej wdzięcznych i łatwo modyfikowanych. I za każdym razem smakuje wyśmienicie.
Sernik na zimno
Jest bardziej kremowy i delikatny niż ten pieczony. W zależności od wykorzystanych składników np. serków homogenizowanych może mieć konsystencję lekkiej i puszystej pianki. Aby sernik był zwarty i nie rozpadał się często w przepisach pojawia się żelatyna. Jednak nie jest ona koniecznym dodatkiem. Wystarczy ubić kremówkę na sztywno i wymieszać ją z masą serową. Typowy dla sernika twaróg możesz zastąpić również mascarpone. Sernik na zimno można przygotować bez spodu z ciasta lub ciasteczek. Dzięki temu będzie mniej kaloryczny.
Sprawdź przepis na sernik z mascarpone i malinami.
Sernik z czekoladą
To niezwykle smaczne i popularne połączenie. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem połączenia obu składników jest starcie lub pokrojenie czekolady i dodanie jej do masy serowej. Powstanie sernik a'la straciatella. Intrygującym pomysłem jest przygotowanie spodu z czekolad. Wystarczy rozpuścić dwie tabliczki z dodatkiem 2 łyżek masła, wlać powstałą masę do formy i odstawić do lodówki do zasięgnięcia. Następnie można wylać masę do sernika na zimno. Aby uniknąć nadmiernej słodkości całego deseru wykorzystaj gorzkie czekolady lub połącz gorzką z mleczną. W przypadku pieczonego sernika spód można przygotować z czekoladowych ciastek lub kruchego ciasta z dodatkiem czekolady i kakao. Często stosowanym sposobem jest przygotowanie polewy lub musu czekoladowego. Ta propozycją nadaje się zarówno do serników na zimno, jak i tych pieczonych.
Sernik z owocami
Najczęściej kojarzone z sernikiem są rodzynki. Namoczone w wodzie lub alkoholu dodają mu dodatkowej słodyczy i wyrazu. Jeśli dodasz do masy serowej suche i nienamoczone bakalie wyciągną one wodę z masy i gotowy sernik będzie suchy i kruchy. Oprócz rodzynek do ciasta można dodać morele. Ze świeżych owoców do sernika pasują brzoskwinie, morele, maliny, truskawki, jagody oraz ananas. Możesz je dodać w całości lub pokrojone do masy serowej albo przygotować z nich mus do polania ukrojonego kawałka.