Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód

Opis wykonania

Delikatne, puszyste ciasto z słodko-kwaskowatym dodatkiem owoców to najlepszy deser na gorące dni.

Kto z nas nie lubi serników? Lato to idealny okres na chłodzące desery, a orzeźwienie zapewniają cierpkie owoce zanurzone w wiórkach z białej czekolady.

Opis przygotowania:

  1. Ubij białka z solą na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem w oddzielnym naczyniu.
  3. Zmiel twaróg, najlepiej dwukrotnie i dodaj go do utartych żółtek.
  4. Do naczynia dodaj wanilię i olej, całość zmiksuj na gładką masę.
  5. Delikatnie dołóż pianę z białek i przemieszaj bez użycia miksera, by składniki się połączyły.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę do formy.
  7. Piecz około godzinę, pod koniec sprawdź, czy sernik jest gotowy za pomocą wykałaczki. Jeśli po przekłuciu ciasta zostaną na niej fragmenty sera, należy jeszcze przez kilka minut dopiec ciasto.
  8. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na kilkadziesiąt minut w środku (przy uchylonych drzwiczkach), by się przestudziło.
  9. W tym czasie wydryluj wiśnie, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą wodą).
  10. Gotowe ciasto polej czekoladą według uznania i udekoruj owocami.

TIP

  • Zamiast brązowego cukru możesz użyć niskokalorycznego słodzika. Na rynku są produkty bezpieczne dla organizmu, a przy tym nadające się do wykorzystania w wysokich temperaturach. Najlepszym wyborem będzie erytrol, którego słodkość odpowiada sile słodzącej zwykłego cukru.

Bosch do kuchni