Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód
10 porcje
60 min
Średnie
Delikatne, puszyste ciasto z słodko-kwaskowatym dodatkiem owoców to najlepszy deser na gorące dni.
Składniki
6 jajek
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
Szczypta soli
Laska wanilii
1 szklanka wiśni
1 szklanka jagód
1/2 tabliczki białej czekolady
1 kg twarogu (najlepiej półtłustego)
Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód
Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kto z nas nie lubi serników? Lato to idealny okres na chłodzące desery, a orzeźwienie zapewniają cierpkie owoce zanurzone w wiórkach z białej czekolady.
Opis przygotowania:
- Ubij białka z solą na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem w oddzielnym naczyniu.
- Zmiel twaróg, najlepiej dwukrotnie i dodaj go do utartych żółtek.
- Do naczynia dodaj wanilię i olej, całość zmiksuj na gładką masę.
- Delikatnie dołóż pianę z białek i przemieszaj bez użycia miksera, by składniki się połączyły.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę do formy.
- Piecz około godzinę, pod koniec sprawdź, czy sernik jest gotowy za pomocą wykałaczki. Jeśli po przekłuciu ciasta zostaną na niej fragmenty sera, należy jeszcze przez kilka minut dopiec ciasto.
- Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na kilkadziesiąt minut w środku (przy uchylonych drzwiczkach), by się przestudziło.
- W tym czasie wydryluj wiśnie, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą wodą).
- Gotowe ciasto polej czekoladą według uznania i udekoruj owocami.
TIP
- Zamiast brązowego cukru możesz użyć niskokalorycznego słodzika. Na rynku są produkty bezpieczne dla organizmu, a przy tym nadające się do wykorzystania w wysokich temperaturach. Najlepszym wyborem będzie erytrol, którego słodkość odpowiada sile słodzącej zwykłego cukru.
Komentarze