Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód

Lekki sernik z dodatkiem wiśni i jagód
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne, puszyste ciasto z słodko-kwaskowatym dodatkiem owoców to najlepszy deser na gorące dni.

Składniki

6 jajek
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
Szczypta soli
Laska wanilii
1 szklanka wiśni
1 szklanka jagód
1/2 tabliczki białej czekolady
1 kg twarogu (najlepiej półtłustego)

Opis wykonania

Kto z nas nie lubi serników? Lato to idealny okres na chłodzące desery, a orzeźwienie zapewniają cierpkie owoce zanurzone w wiórkach z białej czekolady.

Opis przygotowania:

  1. Ubij białka z solą na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem w oddzielnym naczyniu.
  3. Zmiel twaróg, najlepiej dwukrotnie i dodaj go do utartych żółtek.
  4. Do naczynia dodaj wanilię i olej, całość zmiksuj na gładką masę.
  5. Delikatnie dołóż pianę z białek i przemieszaj bez użycia miksera, by składniki się połączyły.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę do formy.
  7. Piecz około godzinę, pod koniec sprawdź, czy sernik jest gotowy za pomocą wykałaczki. Jeśli po przekłuciu ciasta zostaną na niej fragmenty sera, należy jeszcze przez kilka minut dopiec ciasto.
  8. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto na kilkadziesiąt minut w środku (przy uchylonych drzwiczkach), by się przestudziło.
  9. W tym czasie wydryluj wiśnie, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą wodą).
  10. Gotowe ciasto polej czekoladą według uznania i udekoruj owocami.

TIP

  • Zamiast brązowego cukru możesz użyć niskokalorycznego słodzika. Na rynku są produkty bezpieczne dla organizmu, a przy tym nadające się do wykorzystania w wysokich temperaturach. Najlepszym wyborem będzie erytrol, którego słodkość odpowiada sile słodzącej zwykłego cukru.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych