Sernik z mascarpone i malinami
                                            8 porcji
60 min
Łatwe
4.5 (Liczba ocen: 4)
                    Lekki i orzeźwiający deser idealny na spotkanie w gronie przyjaciół.
                
                Składniki
500 g serka mascarpone
                                                            250 ml kremówki 36%
                                                            3 łyżki cukru pudru
                                                            250 g malin
                                                            Garść listków mięty
                                                            1 opakowanie herbatników graham
                                                            2 łyżki masła
                                                    Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                521.3 kcal
                            Tłuszcz
                                43.5 g
                            Węglowodany
                                26.3 g
                            Błonnik
                                3.5 g
                            Białko
                                5.3 g
                            Sól
                                0.5 g
                            Sernik z mascarpone i malinami
Sernik z mascarpone i malinami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sernik z mascarpone ma delikatny i orzeźwiający smak, który dodatkowo podkreślają maliny.
Opis przygotowania:
- Herbatniki zmiksuj na pył w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło, a następnie wyłóż równomierną warstwę w formie do pieczenia lub tortownicy.
 - Mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem i wanilią. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem.
 - Kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z mascarpone i przełóż na spód z herbatników.
 - Sernik włóż do lodówki na co najmniej 30-45 minut.
 - ¾ malin zmiksuj w blenderze tworząc sos do polania ukrojonego kawałka sernik. Pozostałe maliny razem z listkami mięty wykorzystaj jako dekorację.
 
TIP
- Spód z herbatników nie jest konieczny. Możesz go pominąć lub zastąpić kruchym ciastem. W wersji dla łasuchów możesz przygotować go z dwóch tabliczek gorzkiej czekolady i masła.
 - Masa mascarpone jest niezwykle uniwersalna, możesz do niej dodać wiórki czekoladowe, mielone orzechy, a nawet posiekane listki mięty.
 
                            
Komentarze