Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki i orzeźwiający deser idealny na spotkanie w gronie przyjaciół.

Składniki

500 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
250 g malin
Garść listków mięty
1 opakowanie herbatników graham
2 łyżki masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
521.5 kcal
Tłuszcz
43.5 g
Węglowodany
26.3 g
Błonnik
5.3 g
Białko
3.5 g
Sól
0.5 g

Opis wykonania

Sernik z mascarpone ma delikatny i orzeźwiający smak, który dodatkowo podkreślają maliny.

Opis przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj na pył w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło, a następnie wyłóż równomierną warstwę w formie do pieczenia lub tortownicy.
  2. Mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem i wanilią. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem.
  3. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z mascarpone i przełóż na spód z herbatników.
  4. Sernik włóż do lodówki na co najmniej 30-45 minut.
  5. ¾ malin zmiksuj w blenderze tworząc sos do polania ukrojonego kawałka sernik. Pozostałe maliny razem z listkami mięty wykorzystaj jako dekorację.

TIP

  • Spód z herbatników nie jest konieczny. Możesz go pominąć lub zastąpić kruchym ciastem. W wersji dla łasuchów możesz przygotować go z dwóch tabliczek gorzkiej czekolady i masła.
  • Masa mascarpone jest niezwykle uniwersalna, możesz do niej dodać wiórki czekoladowe, mielone orzechy, a nawet posiekane listki mięty.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Bardzo lekki i delikatny. U nas w wersji bez malin, ale za to z polewą czekoladową.
Monka
Brakuje mi słów aby opisać ten cudowny deser
Iza
Lekki, delikatny i niesamowicie kremowy w konsystencji. Dodalam owoce lesne i miętę, posluzyl za tort!
Marta
Pyszny i puszysty :)