Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sernik z mascarpone i malinami

Opis wykonania

Lekki i orzeźwiający deser idealny na spotkanie w gronie przyjaciół.

Sernik z mascarpone ma delikatny i orzeźwiający smak, który dodatkowo podkreślają maliny.

Opis przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj na pył w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło, a następnie wyłóż równomierną warstwę w formie do pieczenia lub tortownicy.
  2. Mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem i wanilią. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem.
  3. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z mascarpone i przełóż na spód z herbatników.
  4. Sernik włóż do lodówki na co najmniej 30-45 minut.
  5. ¾ malin zmiksuj w blenderze tworząc sos do polania ukrojonego kawałka sernik. Pozostałe maliny razem z listkami mięty wykorzystaj jako dekorację.

TIP

  • Spód z herbatników nie jest konieczny. Możesz go pominąć lub zastąpić kruchym ciastem. W wersji dla łasuchów możesz przygotować go z dwóch tabliczek gorzkiej czekolady i masła.
  • Masa mascarpone jest niezwykle uniwersalna, możesz do niej dodać wiórki czekoladowe, mielone orzechy, a nawet posiekane listki mięty.