Lekki i orzeźwiający deser idealny na spotkanie w gronie przyjaciół.
Sernik z mascarpone ma delikatny i orzeźwiający smak, który dodatkowo podkreślają maliny.
Opis przygotowania:
- Herbatniki zmiksuj na pył w malakserze. Dodaj do nich rozpuszczone masło, a następnie wyłóż równomierną warstwę w formie do pieczenia lub tortownicy.
- Mascarpone dokładnie wymieszaj z cukrem i wanilią. Możesz zrobić to ręcznie lub mikserem.
- Kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszaj ją z mascarpone i przełóż na spód z herbatników.
- Sernik włóż do lodówki na co najmniej 30-45 minut.
- ¾ malin zmiksuj w blenderze tworząc sos do polania ukrojonego kawałka sernik. Pozostałe maliny razem z listkami mięty wykorzystaj jako dekorację.
TIP
- Spód z herbatników nie jest konieczny. Możesz go pominąć lub zastąpić kruchym ciastem. W wersji dla łasuchów możesz przygotować go z dwóch tabliczek gorzkiej czekolady i masła.
- Masa mascarpone jest niezwykle uniwersalna, możesz do niej dodać wiórki czekoladowe, mielone orzechy, a nawet posiekane listki mięty.