Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczna zupa koperkowa to potrawa, która smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Lekkostrawna, a jednocześnie sycąca, doskonała zarówno latem jak i zimą. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa koperkowa z makaronem i ziemniakami, czyli klasyka z lekkim twistem.

Składniki

2,5 l bulionu warzywnego (możesz użyć też wywaru mięsnego)
150 g makaronu dischi volanti (gramatura przed ugotowaniem)
1 szt. duży pęczek koperku
100 ml śmietany 18%
3-4 szt. ziemniaki
3 szt. marchewki
1 łyżka masła klarowanego
do smaku szczypta pieprz czarny, sól

Opis wykonania

Ziemniaki i marchewkę umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, marchewkę w półplasterki. Koperek umyj i osusz. Kilka łodyżek odłóż na bok, resztę drobno posiekaj.

W dużym garnku rozpuść klarowane masło, dodaj marchewkę i ziemniaki i podsmażaj około 2–3 minuty. Zalej całość bulionem, dodaj odłożone wcześniej łodygi kopru i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Zastanawiasz się jak zrobić aromatyczny bulion bez mięsa? Sprawdź koniecznie: Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?

Wyjmij koper, dodaj przyprawy oraz śmietanę. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Nie zapomnij po ugotowaniu przelać go zimną wodą (dzięki temu nie sklei się!). Dodaj do zupy makaron i połowę posiekanego koperku.

Szukasz wyposażenia kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty grzewcze Bosch

Zupa koperkowa z makaronem i ziemniakami najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu. Podawaj ją w głębokich talerzach lub miseczkach, posypując sporą ilością siekanego koperku. Lekka i aromatyczna, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Smacznego!

Więcej przepisów na klasyczne zupy znajdziesz tutaj: Zupy polskie

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Najlepsza z młodymi ziemniakami i wtedy juz bez makaronu.
Monka
Bardzo smaczna zupa na upalne dni
Radosław
Wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.