Zupa koperkowa
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i marchewkę umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, marchewkę w półplasterki. Koperek umyj i osusz. Kilka łodyżek odłóż na bok, resztę drobno posiekaj.
W dużym garnku rozpuść klarowane masło, dodaj marchewkę i ziemniaki i podsmażaj około 2–3 minuty. Zalej całość bulionem, dodaj odłożone wcześniej łodygi kopru i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Zastanawiasz się jak zrobić aromatyczny bulion bez mięsa? Sprawdź koniecznie: Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?
Wyjmij koper, dodaj przyprawy oraz śmietanę. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Nie zapomnij po ugotowaniu przelać go zimną wodą (dzięki temu nie sklei się!). Dodaj do zupy makaron i połowę posiekanego koperku.
Szukasz wyposażenia kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Płyty grzewcze Bosch
Zupa koperkowa z makaronem i ziemniakami najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu. Podawaj ją w głębokich talerzach lub miseczkach, posypując sporą ilością siekanego koperku. Lekka i aromatyczna, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Smacznego!
Więcej przepisów na klasyczne zupy znajdziesz tutaj: Zupy polskie
Komentarze