Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos pomidorowy – jak zrobić i do czego pasuje?

Sos pomidorowy – jak zrobić i do czego pasuje?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sos pomidorowy przepis – podstawowa wersja
  2. Sos pomidorowy do słoików – sos pomidorowy na zimę
  3. Sos pomidorowy – do czego pasuje?

Sos pomidorowy uwielbiają prawie wszyscy i to na całym świecie. Dodajemy go do zwykłych codziennych zapiekanek, ale jest też ważnym składnikiem bardziej wyszukanych dań. Sprawdź, jak zrobić domowy sos pomidorowy krok po kroku oraz w wersji błyskawicznej – na bazie dobrej jakości passaty. W tym artykule znajdziesz również inne kulinarne inspiracje!

Sos pomidorowy przepis – podstawowa wersja

Nikogo nie trzeba przekonywać, że sos pomidorowy jest smaczny, ale co zrobić, by był wyjątkowy? Przygotuj go na bazie świeżych (lokalnych!) pomidorów. Najlepiej sprawdzą się, takie gatunki jak: San Marzano, Roma i Malinowy Olbrzym.

Zatem jak zrobić domowy sos pomidorowy? Poniżej przedstawiamy listę zakupów oraz nasze sprawdzone wskazówki.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów np. odmiana Malinowy Olbrzym
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)

To też Cię zainteresuje: Jak przygotować perfekcyjny sos?

Domowy sos pomidorowy w trzech krokach

Krok 1.

Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Krok 2.

Wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (przed krojeniem możesz je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki). Następnie dodaj: cukier, sól oraz pieprz.

Krok 3.

Warzywa duś przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekane aromatyczne zioła. Sos możesz też dodatkowo zmiksować blenderem.

Domowy sos pomidorowy w trzech krokach

Sprawdź: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.

Jak zrobić dobry sos pomidorowy w innych wariantach?

Nie masz czasu na zrobienie domowego sosu pomidorowego z lokalnych warzyw? Przygotuj go na bazie dobrej jakości passaty. Uwaga! Znajdź produkt, który nie zawiera zbędnych dodatków i stabilizatorów.

A teraz do dzieła! Wystarczy, że gotową passatę przelejesz na patelnię i podgrzejesz. Pod koniec gotowania dodaj świeżą bazylię. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy sos pomidorowy, passatę wlej na rozgrzaną oliwę (około 6 łyżek) z dodatkiem cebuli i czosnku. Na koniec całość zmiksuj blenderem.

Gotowy sos pomidorowy w garnku

Sos pomidorowy do słoików – sos pomidorowy na zimę

Choć w Polsce jako przetwory królują ogórki kiszone, dżemy i marynowane grzybki, to warto tym razem przygotować też sos pomidorowy do słoików. Zimą i jesienią będzie to doskonałe źródło witaminy C i magnezu.

Jak zrobić takie przetwory? Skorzystaj z dowolnego przepisu na domowy sos pomidorowy. Następnie przelej go do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Tak przygotowany sos pomidorowy do słoików pasteryzuj w gorącej wodzie (około 20 minut) lub w piekarniku (około 35 minut, temperatura ostateczna: 125–130°C).

Uwaga! Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika. Po pasteryzacji i ostygnięciu przenieś przetwory do chłodnego i zacienionego miejsca. Przechowuj maksymalnie przez rok i zadbaj o to, by dokładnie opisać każdy słoik.

Nie pasteryzuj sosu pomidorowego w zbyt dużych słoikach. Pamiętaj, że czasem będziesz używać go jednorazowo np. do zapiekanek lub innych przekąsek.

Sos pomidorowy w słoiku na zimęZainspiruj się: Sos pomidorowo-mięsny.

Sos pomidorowy – do czego pasuje?

Na to pytanie możemy odpowiedzieć jednym tchem: do polskich tradycyjnych potraw, dań kuchni włoskiej oraz słonych przekąsek. Poniżej przestawiamy moc inspiracji, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta.

1. W wersji tradycyjnej

Pierwsze skojarzenie? Sos pomidorowy do gołąbków! Jednak pamiętaj, że ten dodatek pasuje też do innych dań kuchni polskiej: zupy pomidorowej lub pulpetów z indyka.

2. Po włosku

W tej wersji będzie to sos pomidorowy do makaronu i pizzy. W Polsce popularne są, takie dania, jak: sos boloński z mielonym mięsem, lazania oraz pizza Margherita. 

Makaron penne z sosem pomidorowym

3. Pomysł na przekąski

Domowy sos pomidorowy jest niezbędnym elementem imprezowych przekąsek, takich jak: pizzerinki, zapiekanki i paluchy z francuskiego ciasta.

Sos pomidorowy to uniwersalny dodatek do dań i przekąsek, który zawsze warto mieć pod ręką. Może tym razem przygotujesz go w wersji domowej, poddasz pasteryzacji i w ten sposób uzupełnisz swoje przetwory? Przekonaj się, że takie zapasy przydadzą się w każdej chwili.