Sos pomidorowy – jak zrobić i do czego pasuje?
- Sos pomidorowy przepis – podstawowa wersja
- Sos pomidorowy do słoików – sos pomidorowy na zimę
- Sos pomidorowy – do czego pasuje?
Sos pomidorowy uwielbiają prawie wszyscy i to na całym świecie. Dodajemy go do zwykłych codziennych zapiekanek, ale jest też ważnym składnikiem bardziej wyszukanych dań. Sprawdź, jak zrobić domowy sos pomidorowy krok po kroku oraz w wersji błyskawicznej – na bazie dobrej jakości passaty. W tym artykule znajdziesz również inne kulinarne inspiracje!
Sos pomidorowy przepis – podstawowa wersja
Nikogo nie trzeba przekonywać, że sos pomidorowy jest smaczny, ale co zrobić, by był wyjątkowy? Przygotuj go na bazie świeżych (lokalnych!) pomidorów. Najlepiej sprawdzą się, takie gatunki jak: San Marzano, Roma i Malinowy Olbrzym.
Zatem jak zrobić domowy sos pomidorowy? Poniżej przedstawiamy listę zakupów oraz nasze sprawdzone wskazówki.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów np. odmiana Malinowy Olbrzym
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
To też Cię zainteresuje: Jak przygotować perfekcyjny sos?
Domowy sos pomidorowy w trzech krokach
Krok 1.
Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Krok 2.
Wrzuć na patelnię pokrojone w kostkę pomidory (przed krojeniem możesz je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki). Następnie dodaj: cukier, sól oraz pieprz.
Krok 3.
Warzywa duś przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekane aromatyczne zioła. Sos możesz też dodatkowo zmiksować blenderem.
Sprawdź: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.
Jak zrobić dobry sos pomidorowy w innych wariantach?
Nie masz czasu na zrobienie domowego sosu pomidorowego z lokalnych warzyw? Przygotuj go na bazie dobrej jakości passaty. Uwaga! Znajdź produkt, który nie zawiera zbędnych dodatków i stabilizatorów.
A teraz do dzieła! Wystarczy, że gotową passatę przelejesz na patelnię i podgrzejesz. Pod koniec gotowania dodaj świeżą bazylię. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy sos pomidorowy, passatę wlej na rozgrzaną oliwę (około 6 łyżek) z dodatkiem cebuli i czosnku. Na koniec całość zmiksuj blenderem.
Sos pomidorowy do słoików – sos pomidorowy na zimę
Choć w Polsce jako przetwory królują ogórki kiszone, dżemy i marynowane grzybki, to warto tym razem przygotować też sos pomidorowy do słoików. Zimą i jesienią będzie to doskonałe źródło witaminy C i magnezu.
Jak zrobić takie przetwory? Skorzystaj z dowolnego przepisu na domowy sos pomidorowy. Następnie przelej go do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Tak przygotowany sos pomidorowy do słoików pasteryzuj w gorącej wodzie (około 20 minut) lub w piekarniku (około 35 minut, temperatura ostateczna: 125–130°C).
Uwaga! Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika. Po pasteryzacji i ostygnięciu przenieś przetwory do chłodnego i zacienionego miejsca. Przechowuj maksymalnie przez rok i zadbaj o to, by dokładnie opisać każdy słoik.
Nie pasteryzuj sosu pomidorowego w zbyt dużych słoikach. Pamiętaj, że czasem będziesz używać go jednorazowo np. do zapiekanek lub innych przekąsek.
Zainspiruj się: Sos pomidorowo-mięsny.
Sos pomidorowy – do czego pasuje?
Na to pytanie możemy odpowiedzieć jednym tchem: do polskich tradycyjnych potraw, dań kuchni włoskiej oraz słonych przekąsek. Poniżej przestawiamy moc inspiracji, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta.
1. W wersji tradycyjnej
Pierwsze skojarzenie? Sos pomidorowy do gołąbków! Jednak pamiętaj, że ten dodatek pasuje też do innych dań kuchni polskiej: zupy pomidorowej lub pulpetów z indyka.
2. Po włosku
W tej wersji będzie to sos pomidorowy do makaronu i pizzy. W Polsce popularne są, takie dania, jak: sos boloński z mielonym mięsem, lazania oraz pizza Margherita.
3. Pomysł na przekąski
Domowy sos pomidorowy jest niezbędnym elementem imprezowych przekąsek, takich jak: pizzerinki, zapiekanki i paluchy z francuskiego ciasta.
Sos pomidorowy to uniwersalny dodatek do dań i przekąsek, który zawsze warto mieć pod ręką. Może tym razem przygotujesz go w wersji domowej, poddasz pasteryzacji i w ten sposób uzupełnisz swoje przetwory? Przekonaj się, że takie zapasy przydadzą się w każdej chwili.