Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić tradycyjne ciasto czekoladowe?

Jak zrobić tradycyjne ciasto czekoladowe?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na ciasto czekoladowe – podstawowe składniki
  2. Przepis na ciasto czekoladowe z kakao – wskazówki
  3. Czekoladowe ciasto – przepis krok po kroku
  4. Ciasto czekoladowe – różne rodzaje i wariacje

Ciasto czekoladowe nadaje się na pyszny deser, podwieczorek, czy wspólne spotkania z przyjaciółmi. Jest pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z artykułu dowiesz się, jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe. Z naszym przepisem z pewnością uda Ci się każdy wypiek!

Przepis na ciasto czekoladowe – podstawowe składniki

Zanim przejdziemy do konkretów, stworzymy listę potrzebnych składników. Nasz przepis jest prosty i bazuje na łatwo dostępnych produktach. Pewnie większość z nich macie w domu, a jeśli nie – bez problemu znajdziecie je w sklepie.

Aby przygotować nasze pyszne i szybkie ciasto czekoladowe, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego wypieku, możemy pokusić się na dodanie 3 łyżek powideł śliwkowych. Dzięki temu ciasto będzie bardziej aromatyczne, a smak zyska dodatkową nutę lekkiej kwasowości.

Przepis na ciasto czekoladowe z kakao – wskazówki

Pamiętajmy, że jeżeli zależy nam na tym, aby nasze ciasto było wilgotne, nie możemy trzymać go za długo w piekarniku. Dlatego sprawdzajmy jego stopień wypieczenia. Najlepszym sposobem by to ocenić jest patyczek. Wbijamy go w środek ciasta, a gdy ten po wyjęciu jest suchy, powinniśmy wyjąć nasz placek z piekarnika.

Kawałek ciasta czekoladowego posypanego cukrem pudrem.

Warto użyć wysokiej jakości czekolady z dużą zawartością kakao (minimum 70%). Dzięki temu nasze ciasto będzie intensywnie czekoladowe. Dodatkowo możemy udekorować ostudzony placek polewą czekoladową, bitą śmietaną, posypką lub owocami. Dzięki temu będzie smakowało jeszcze lepiej!

Nie bójcie się też eksperymentować z dodatkami. Czekolada to bardzo wdzięczny produkt, który lubi się z wieloma składnikami. Do ciasta możecie dodać posiekane orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.

Czekoladowe ciasto – przepis krok po kroku

Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie wymagane składniki, możemy przystąpić do przygotowania naszego ciasta.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misie miksera ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii.
  3. Do ubitych jajek dodaj ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do masy jajeczno-czekoladowej i delikatnie wymieszaj szpatułką aż do połączenia składników.

Zobacz też: Przepis na ciasto czekoladowe.

  1. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30–35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  2. Upieczone ciasto kakaowe wyjmij z piekarnika i zostaw w formie do pełnego ostygnięcia.

Sprawdź również: Piekarniki firmy Bosch.

Ciasto czekoladowe – różne rodzaje i wariacje

Jeżeli chcesz przygotować szybkie ciasto z kakao, możesz użyć gotowej mieszanki do pieczenia. Wymaga ona dodania jedynie mokrych składników. Nie jesteśmy fanami tego rozwiązania, ale gdy czas nagli, a goście lada moment będą u nas, można skorzystać z tej opcji.

Zobacz również: Ciasto czekoladowe z majonezem i malinami.

Kawałek czekoladowego brownie z polewą czekoladową.

Jeśli lubisz bardziej zwarte i wilgotne ciasta, wypróbuj przepis na brownie czekoladowe. Piecze się je nieco krócej, dzięki temu jego środek jest bardziej kremowy. Możesz skorzystać z naszego szybkiego przepisu:

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g mąki,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

  1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka ubij z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę i sól, delikatnie wymieszaj.
  4. Przelej do formy (ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20–25 minut w 180°C.

Gdy z każdej strony kuszą Cię te wszystkie słodkie, pyszne wypieki, ale Twoja dieta nie pozwala Ci na jedzenie słodyczy – nic straconego. Spróbuj upiec ciasto czekoladowe, lecz bez dodatku cukru. Możesz go zamienić na ksylitol lub erytrytol. Dobrze sprawdzi się również miód.

Jesteśmy pewni, że nasz przepis na ciasto czekoladowe z pewnością przypadnie Wam do gustu. Składa się z prostych składników, proces przygotowania nie jest skomplikowany, a sam efekt na pewno Was nie zawiedzie. Smacznego!