Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie smietanowym
5 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie smietanowym
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie smietanowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
-
Pierś kurczaka pokroilam na drobną kosteczkę i przyprawiłam przyprawą do gyrosa (i tak mięsko stało w lodówce 2 godziny) po tym czasie na rozgrzanej patelni z oliwą podsmarzylam kurczaka.
-
Szpinak (u mnie był akurat swieży) umyłam i pozbyłam się długich ogonków jeśli były, na drugiej patelni podsmarzylam przecisniety przez prasę czosnek, a potem do niego wrzuciłam pokrojony szpinak i tak dusiłam, żeby woda ze szpinaku odparowala.
-
W międzyczasie wlałam wodę do garnka, osoliłam ją i ugotowałam makaron al dente.
-
Odparowany ze zbędnej wody szpinak łączę z kurczakiem i zalewam śmietaną. Śmietanę doprawiam solą, pieprzem i ziołami, chwilę razem duszę, potem łączę z makaronem. Makaron po części wchłania ten sos śmietanowy i świetnie się łączy z piersią z kurczaka i szpinakiem. Na końcu już na talerzu wszystko można posypać świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
Aby danie smakowało wyśmienicie, potrzebny jest dobrej jakości makaron, najlepiej wykonany samodzielnie. Jak go zrobić? To proste! Potrzeba jedynie kilku podstawowych składników oraz zestawu do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch. Z jego pomocą błyskawicznie zagnieciesz ciasto i przygotujesz makaron w takim kształcie, jak lubisz!
Komentarze