Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

5 porcji
40 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota przełóż: mąkę, jajka i sól. Załóż hak do wyrabiania ciasta. Użyj programu automatycznego ciasto makaronowe. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto będzie za bardzo zwarte, dodaj 1-4 lyżek wody. Po zakończeniu programu wyjmij ciasto na blat posypany mąką. Zagnieć z niego kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut.
Do robota zamontuj przystawkę do makaronu. Najpierw kawałki ciasta wałkuj do momentu osiągnięcia preferowanej grubości (zaczynamy na grubości 7 mm, przez 5 mm, kończymy na 2 mm grubości ciasta). Załóż przystawkę do tagliatelle. Gotowy makaron układaj na blacie obsypanym mąką.
Pierś kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski dodaj sól i zioła prowansalskie. Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą, do lekkiego zarumienienia.
Szpinak umyj i osusz. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak. Duś do momentu odparowania wody. Odparowany szpinak dodaj do kurczaka, wlej śmietanę, całość wymieszaj. Następnie dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu na ok. 5 minut.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

W międzyczasie wlej wodę do garnka, dodaj soli, zagotuj. Wrzuć makaron, poczekaj aż wypłynie. Gotuj jeszcze 1 minutę (powinien być al dente) i odcedź. Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu i dodaj do sosu. Całość dobrze wymieszaj, jeśli konsystencja będzie za gęsta, dodaj więcej wody pozostałej z gotowania makaronu.
Makaron wykładaj na talerze, danie możesz posypać startym parmezanem i/lub posiekaną natką pietruszki.
Komentarze