Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie smietanowym

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie smietanowym
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jest to bardzo soczysty i wyrazisty w smaku makaron z piersią z kurczaka i świeżym szpinakiem w sosie śmietanowym.

Składniki

500 g Pierś z kurczaka
200 g Szpinak
500 g Makaron
500 ml Śmietaną 30%
2 szt. Czosnek
3 szczypta Sol
1 szczypta Pieprz
2 szczypta Przyprawa gyros
1 szczypta Zioła prawansalskie
2 łyżka Oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
786.2 kcal
Tłuszcz
36.9 g
Węglowodany
76.8 g
Błonnik
36.4 g
Białko
3.5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

  1. Pierś kurczaka pokroilam na drobną kosteczkę i przyprawiłam przyprawą do gyrosa (i tak mięsko stało w lodówce 2 godziny) po tym czasie na rozgrzanej patelni z oliwą podsmarzylam kurczaka.

  2. Szpinak (u mnie był akurat swieży) umyłam i pozbyłam się długich ogonków jeśli były, na drugiej patelni podsmarzylam przecisniety przez prasę czosnek, a potem do niego wrzuciłam pokrojony szpinak i tak dusiłam, żeby woda ze szpinaku odparowala.

  3. W międzyczasie wlałam wodę do garnka, osoliłam ją i ugotowałam makaron al dente.

  4. Odparowany ze zbędnej wody szpinak łączę z kurczakiem i zalewam śmietaną. Śmietanę doprawiam solą, pieprzem i ziołami, chwilę razem duszę, potem łączę z makaronem. Makaron po części wchłania ten sos śmietanowy i świetnie się łączy z piersią z kurczaka i szpinakiem. Na końcu już na talerzu wszystko można posypać świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO

Aby danie smakowało wyśmienicie, potrzebny jest dobrej jakości makaron, najlepiej wykonany samodzielnie. Jak go zrobić? To proste! Potrzeba jedynie kilku podstawowych składników oraz zestawu do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch. Z jego pomocą błyskawicznie zagnieciesz ciasto i przygotujesz makaron w takim kształcie, jak lubisz!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry przepis, polecam na koniec posypać parmezanem :)
KatarzynaCh
Ja akurat nie obcinałam ogonków od szpinaku. Dodałam kilka pomidorow suszonych i wyszło pysznie!
Monka
Szybkie danie dla zapracowanych ja używam szpinaku baby i wrzucam go na koniec po śmietanie wtedy daje najlepszy smak i jest żywo zielony
PatrycjaK
Jestem miłośniczką makaronów, więc przepis jest dla mnie idealny. Szpinak z kurczakiem smakuje bardzo dobrze, nawet dzieci zjadły :) mozna użyć szpinaka baby.
sabinka
świetne połączenie makaronu ze szpinakiem. Danie jest bardzo syte. Już je przetestowaliśmy i smakuje dzieciom. Cieszę się bardzo, bo szpinak jest bardzo zdrowy.
Maria Izabela
Zamiast kurczaka dodałam szynkę parmeńską i to strzał w 10😍
Lalaxo
Sosik gotowy. Teraz tylko na świeżo makaron i pyszny obiad podano do stołu.
Testerka84
Super połączenie
Aleksandra J
Szybki obiad 😁 czasem zmieniam kurczaka na łososia i też jest pysznie ☺️