Jak kisić ogórki żeby były twarde?
- Dlaczego ogórki kiszone miękną?
- Co zrobić, aby ogórki kiszone były twarde?
- Dlaczego ogórki kiszone się psują?
Warto wykorzystać czas, gdy sezon ogórkowy jest w pełni i przygotować kiszone ogórki , których smakiem będziemy mogli delektować się przez cały rok. Idealnie przygotowane kiszone ogórki są twarde i chrupiące .Często jednak te domowe stają się miękkie i puste w środku. Dlaczego ogórki kiszone miękną i jak zrobić, żeby były twarde? Odpowiadamy na te najważniejsze pytania!
Dlaczego ogórki kiszone miękną?
Miękkie ogórki kiszone to zmora każdego, kto choć raz postanowił samodzielnie ukisić ogórki. Warto wiedzieć, dlaczego ogórki kiszone robią się miękkie. Tylko dzięki tej wiedzy jesteśmy w stanie uniknąć tego niekorzystnego efektu, przygotowując kolejne przetwory.
Oto najczęstsze powody, przez które uzyskujemy miękkie ogórki kiszone:
- zła jakość i odmiana ogórków – nie od dzisiaj wiadomo, że dobry produkt to podstawa. Do kiszenia najlepiej nadają się takie odmiany ogórków gruntowych jak: Śremski, Octopus, Julina. Ważne, aby ogórki nie były mocno nawożone, wtedy ich jakość będzie niska. Jak poznać dobry ogórek? Najlepiej przekroić go na pół. Gąbczasta struktura i duża pusta komora w środku to znak, że prawdopodobnie ogórki były mocno nawożone. Co ważne, do kiszenia należy wybierać raczej drobne niż mocno przerośnięte okazy;
- zbyt długi czas przygotowania – jeżeli tylko mamy taką możliwość, do kiszenia wybierajmy ogórki prosto po zebraniu z pola lub domowej grządki. Dlaczego? Natychmiast po ich zerwaniu rozpoczynają się procesy gnilne. Im dłużej czekamy z ich ukiszeniem, tym większe ryzyko, że będą one miękkie;
- użycie niewłaściwych proporcji w zalewie – idealna solanka do kiszenia ogórków powinna mieć stężenie 6-8%. Do jej przygotowania najlepiej używać soli niejodowanej, a jeżeli mamy zamiar ogórki przechowywać dłużej niż kilka dni po ukiszeniu – dodajmy do zalewy odrobinę cukru;
- zbyt duża ilość przypraw – standardowy zestaw przypraw do ogórków to koper, chrzan i czosnek. Niektórzy dodają jeszcze pieprz czy ziele angielskie, jednak z kulinarnego punktu widzenia nie ma to żadnego znaczenia. Ważne, żeby zachować umiar w dodawaniu przypraw. Jeżeli użyjemy ich za dużo, nie tylko zepsują smak samych ogórków, ale mogą również sprawić, że zamiast się ukisić, nasze warzywa zgniją.
Co zrobić, aby ogórki kiszone były twarde?
Skoro już wiemy, dlaczego ogórki kiszone miękną, pora dowiedzieć się, jak przygotować idealnie twarde ogórki kiszone na zimę .
- Przed kiszeniem należy wstawić ogórki do zimnej wody – wiele osób przed kiszeniem jedynie opłukuje ogórki z zanieczyszczeń, ewentualnie usuwając je za pomocą gąbki czy szczoteczki. To spory błąd, ważne bowiem by warzywa przed umieszczeniem w słoikach namoczyć w zimnej, najlepiej twardej wodzie. Jak długo moczyć ogórki przed kiszeniem? Większość doświadczonych w przygotowywaniu przetworów osób zaleca, żeby trwało to minimum godzinę, choć niektórzy zalecają nawet kilkugodzinne moczenie.
- Sprawdzić, czy ogórki nie są zepsute – przed umieszczeniem ogórków w słoikach należy dokładnie obejrzeć każdy z nich i wszystkie podejrzane lub widocznie nadpsute okazy wyrzucić. W przeciwnym razie procesy gnilne obejmą również inne warzywa i cała nasza praca pójdzie na marne.
- Sprawdzić, czy słoiki są szczelne – oczywiście do kiszenia ogórków nie trzeba za każdym razem używać nowych słoików, jednak zawsze przed ich wyparzeniem sprawdźmy zarówno stan szkła, jak i zakrętek. Jeżeli zauważymy jakiekolwiek uszkodzenia, wymieńmy naczynia na nowe. Dostające się do wnętrza powietrze i drobnoustroje będą bowiem sprzyjać psuciu się przetworów i mogą skutkować pojawieniem się pleśni.
- Korzystać ze sprawdzonych przepisów na chrupiące ogórki kiszone – choć w sieci bez problemu znajdziemy setki przepisów na ogórki kiszone, warto postawić na sprawdzone receptury. Podstawę oczywiście stanowi zalewa, jednak takie rozwiązania jak np. dodatek gorczycy czy liści drzew owocowych mogą korzystnie wpłynąć na jędrność i chrupkość kiszonych ogórków. Więcej na temat tego jak przygotować idealne ogórki kiszone przeczytasz tutaj.
Sprawdź również: Pomysły na zalewy do ogórków
Dlaczego ogórki kiszone się psują?
Czy zdarzyło Wam się kiedykolwiek, że po otwarciu słoika z ogórkami zamiast pysznego smaku, poczuliście nieprzyjemny zapach świadczący o ich zepsuciu? Jeżeli tak, warto wiedzieć, co mogło być tego przyczyną. Do najczęstszych powodów psucia się ogórków kiszonych zaliczamy:
- nieodpowiednio dobrane składniki,
- zastosowanie nieświeżych, lekko nadpsutych już warzyw,
- nieodpowiednią temperaturę przechowywania.
Żeby proces kiszenia przebiegał szybciej, po zalaniu ogórków zalewą warto je przez pierwsze 2-3 dni przechowywać w temperaturze pokojowej. Jednak po tym czasie powinno się je umieścić już w chłodnym, najlepiej zacienionym miejscu, takim jak piwnica. Długo utrzymująca się, wysoka temperatura otoczenia sprawi, że ogórki w słoikach zaczną się psuć i mięknąć.
Sprawdź też przepis na ogórki małosolne: Jak zrobić ogórki małosolne?