Świąteczne ciasta: keks i sernik
W Święta Bożego Narodzenia obok sałatki warzywnej i karpia oraz innych przysmaków na stole muszą pojawić się słodkości. Najczęściej jest to keks z dużą ilością bakalii i sernik w różnych wariacjach.
Przepis na świąteczny keks
Świąteczny keks przygotujesz z:
- 5 dużych jajek,
- 1 kostki miękkiego masła,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- 230 g mąki,
- 1 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 łyżki ekstraktu z wanilii,
- 1/2 kg bakalii: fig, daktyli, rodzynek, skórki pomarańczowej, siekanych migdałów i orzechów,
- 2 łyżek wódki.
Przygotuj foremki na keks i posmaruj je masłem, a następnie wysyp mąką. Zalej rodzynki gorącą wodą i pozostaw na około 5 minut, po czym odsącz z wody i posyp mąką.
Rozetrzyj masło z cukrem pudrem i ubij je na puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka, wanilię, mąkę i alkohol. Ubij sztywną pianę z białek, a następnie wymieszaj z masą. Dodaj do niej bakalie i wymieszaj wszystkie składniki.
Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z foremek i pozostaw do ostudzenia, po czym zawiń je w folię i zostaw na 24 godziny, aby przeszło aromatem bakalii.
Przepis na sernik świąteczny
Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego sernika to:
- 1 kg sera półtłustego,
- 5 jajek,
- 1/2 kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- małe opakowanie rodzynek.
Namocz rodzynki w gorącej wodzie i zostaw na około 5 minut. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Uważaj, aby się nie zagotowało. Rozpuszczone masło odstaw do ostygnięcia. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i budyniem w proszku.
Włóż ser do dużego garnka i wlej do niego żółtka wymieszane z pozostałymi składnikami. Zmiksuj całość. Dodaj też pianę z białek i wymieszaj masę, tym razem nie mikserem, aby piana nie opadła.
Wlej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz sernik przez około 1,5 godziny, lecz po godzinie pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika dopiero, kiedy nieco ostygnie.