Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne ciasta: keks i sernik

Świąteczne ciasta: keks i sernik
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na świąteczny keks
  2. Przepis na sernik świąteczny

W Święta Bożego Narodzenia obok sałatki warzywnej i karpia oraz innych przysmaków na stole muszą pojawić się słodkości. Najczęściej jest to keks z dużą ilością bakalii i sernik w różnych wariacjach.

Przepis na świąteczny keks

Świąteczny keks przygotujesz z:

  • 5 dużych jajek,
  • 1 kostki miękkiego masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 230 g mąki,
  • 1 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 kg bakalii: fig, daktyli, rodzynek, skórki pomarańczowej, siekanych migdałów i orzechów,
  • 2 łyżek wódki.

Przygotuj foremki na keks i posmaruj je masłem, a następnie wysyp mąką. Zalej rodzynki gorącą wodą i pozostaw na około 5 minut, po czym odsącz z wody i posyp mąką.

Rozetrzyj masło z cukrem pudrem i ubij je na puszystą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj żółtka, wanilię, mąkę i alkohol. Ubij sztywną pianę z białek, a następnie wymieszaj z masą. Dodaj do niej bakalie i wymieszaj wszystkie składniki.

Wyłóż ciasto do foremek i piecz przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z foremek i pozostaw do ostudzenia, po czym zawiń je w folię i zostaw na 24 godziny, aby przeszło aromatem bakalii.

Przepis na sernik świąteczny

Świąteczne ciasta: keks i sernik  - zdjęcie 1

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznego sernika to:

  • 1 kg sera półtłustego,
  • 5 jajek,
  • 1/2 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • małe opakowanie rodzynek.

Namocz rodzynki w gorącej wodzie i zostaw na około 5 minut. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Uważaj, aby się nie zagotowało. Rozpuszczone masło odstaw do ostygnięcia. Ubij białka jaj na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i budyniem w proszku.

Włóż ser do dużego garnka i wlej do niego żółtka wymieszane z pozostałymi składnikami. Zmiksuj całość. Dodaj też pianę z białek i wymieszaj masę, tym razem nie mikserem, aby piana nie opadła.

Wlej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz sernik przez około 1,5 godziny, lecz po godzinie pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika dopiero, kiedy nieco ostygnie.