Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szybki sposób na spód do tarty

Szybki sposób na spód do tarty
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest tarta?
  2. Jak zrobić spód do tarty? O czym pamiętać?
  3. Przepis na chrupiący spód do tarty z herbatników

Każdy wie, że na deserek jest osobny żołądek i zawsze znajdzie się na niego miejsce. Oczywiście żartujemy, jednak ze świecą szukać osób, które nie przepadają za słodkimi przysmakami. Niewątpliwie takim jest właśnie tarta. Podpowiemy Wam, jak zrobić szybki spód do tarty, który nada się zarówno dla fanów słodyczy, jak i dla tych, którzy wolą wytrawne dania.

Co to jest tarta?

Danie to pochodzi z Francji. Charakteryzuje się najczęściej kruchym ciastem, które upieczone jest w specjalnej formie. Rzadziej spotykamy ciasto drożdżowe jako spód tarty. Powstało też wiele alternatywnych możliwości przygotowania spodu bez pieczenia, o czym wspomnimy później.

Na gotowy spód tarty możemy położyć wiele różnorodnych składników, w zależności od tego, czy zależy nam na słodkiej przekąsce, czy wytrawnym obiedzie. Możemy wykorzystać zarówno owoce, jak i warzywa czy mięso.

Tarty na słodko i słono

Przy robieniu tarty tak naprawdę ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Kruchy spód daje nam wiele możliwości wyboru składników na wierzch.

Gdy zależy nam na słodkim deserze, możemy wykorzystać truskawki, banany czy borówki. Będą pasowały zarówno w formie musu, jak i w całości lub pokrojone na kawałki. Idealnym uzupełnieniem są bita śmietana i beza. Oczywiście nie można pominąć czekolady – zarówno gorzka, jak i mleczna świetnie uzupełnią słodką tartę.

Szybki sposób na spód do tarty 2

Zobacz przepis na tartę cytrynową >>

Tarta na słono stanowi bardzo dobrą opcję czy to na obiad, czy na kolację. Świetnie pasują do niej sery, zwłaszcza włoska gorgonzola. Warto użyć niezwykle zdrowego szpinaku, kaparów czy brokułów. Możemy również zaszaleć i przygotować wytrawną tartę z owcami, np. gruszką, której charakterystyczny smak uzupełnią orzechy i wspomniana wcześniej gorgonzola. Na pewno każdy zachwyci się tym daniem.

Szybki sposób na spód do tarty 3

Sprawdź przepis na wytrawną tartę z kurczakiem >>

Jak zrobić spód do tarty? O czym pamiętać?

Do przygotowania spodu na tartę powinniśmy wybrać mąkę pszenną, ponieważ ona najlepiej nadaje się do wyrabiania ciast kruchych. Wybierz typ 550. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji oraz o tym, by mocno nie ugniatać ciasta, ponieważ spowoduje to jego stwardnienie.

Dodaj również jajka i cukier (jeśli robisz tartę słodką).

Jaką mąkę wybrać do pieczenia?

Bardzo ważnym składnikiem jest tłuszcz, dlatego wybierz masło, które ma jego dużą zawartość w swoim składzie. Nie zapomnij o tym, że masło powinno być schłodzone – dlaczego? Tłuszcz musi roztapiać się dopiero w piekarniku, dlatego ważne jest, aby ciasto oraz masło były zimne. Dzięki temu nasz spód będzie kruchy. W innym wypadku otrzymamy tłusty i twardy wypiek. Dlatego po wyrobieniu ciasta odstaw je na 40 minut do lodówki, abym tam odpoczęło i schłodziło się.

Gotowe i schłodzone ciasto wyłóż na zabezpieczoną papierem do pieczenia formę do tarty w taki sposób, by znalazło się także na brzegach formy. Nakłuj ciasto widelcem, aby nie urosło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut.

Przepis na chrupiący spód do tarty z herbatników

Do przygotowania tego spodu będzie Ci potrzebna forma o średnicy 23 cm. Podstawę tarty stanowią tutaj wybrane przez Ciebie herbatniki – masz dowolność wyboru. Mogą to być zarówno zwykłe ciasteczka, jak i te w czekoladzie, kokosowe, kakaowe czy nawet korzenne. Oprócz herbatników potrzebujesz też 150 g rozpuszczonego masła.

Przygotowanie

  • Wyłóż formę folią aluminiową, gdyż spód z herbatników nie wymaga pieczenia.
  • Herbatniki i rozpuszczone masło wrzuć do misy blendera i miksuj aż do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masę przełóż do formy i mocno ugnieć, oblepiając nią spód oraz boki naczynia.

Zobacz blendery idealne do robienia ciast >>

  • Należy pamiętać o dokładnym dociskaniu naszego ciasta do ścianek formy. Nie można zostawić ani jednego „luźnego” miejsca, inaczej spód się nie zwiąże i będzie zbyt sypki oraz kruchy, by zachować swoją funkcję podczas krojenia i nakładania. Taki spód nie wymaga dodatkowego podpiekania.

Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby odpowiednio się związało.

Teraz już wiesz, jak przygotować podstawę i najważniejszą część tarty, czyli jej spód. Zastosowanie naszych wskazówek zapewni Ci stuprocentowy sukces przy jej wykonywaniu. Smacznego!