Tarta z kurczakiem
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę (zrobisz to szybko, jeśli użyjesz robota kuchennego), owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz ok. 10 minut.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami.
Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Komentarze