


Tarta gości na naszych stołach w większości w wersji na słodko. Tym razem w Akademii Smaku proponuję przepis na pyszną, wytrawną tartę z kurczakiem. Delikatne, kruche ciasto, pieczarki, cebula, kurczak oraz kapary w masie śmietanowo-jajecznej.
Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę (zrobisz to szybko, jeśli użyjesz robota kuchennego), owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz ok. 10 minut.
Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami.
Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.