Tarta z kurczakiem
![Tarta z kurczakiem](https://akademiasmaku.pl/storage/7641/conversions/tarta-z-kurczakiem-4814-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9301/conversions/qnhZVe5GDwYXdz-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę (zrobisz to szybko, jeśli użyjesz robota kuchennego), owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9302/conversions/7o5Tnfl6ITmAY2-thumb.webp)
Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz ok. 10 minut.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9303/conversions/lT1tsjw4QrEujK-thumb.webp)
Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9304/conversions/uq2izSXOfRNZSz-thumb.webp)
Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Komentarze