Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z kurczakiem

Opis wykonania

Tarta gości na naszych stołach w większości w wersji na słodko. Tym razem w Akademii Smaku proponuję przepis na pyszną, wytrawną tartę z kurczakiem. Delikatne, kruche ciasto, pieczarki, cebula, kurczak oraz kapary w masie śmietanowo-jajecznej.

Tarta z kurczakiem - krok 1

Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.

Tarta z kurczakiem - krok 2

Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz ok. 10 minut.

Tarta z kurczakiem - krok 3

Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami.

Tarta z kurczakiem - krok 4

Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.