Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tarta gości na naszych stołach w większości w wersji na słodko. Tym razem w Akademii Smaku proponuję przepis na pyszną, wytrawną tartę z kurczakiem. Delikatne, kruche ciasto, pieczarki, cebula, kurczak oraz kapary w masie śmietanowo-jajecznej.

Składniki

Nadzienie
500 g - piersi z kurczaka
200 ml - śmietany 30%
2 szt. - jajek
1 łyżka - mąki pszennej
1 szt. - cebuli
4-5 szt. - pieczarek
2 łyżki - kaparów
1/2 łyżeczki - słodkiej papryki
1 łyżeczka - ziół prowansalskich
1 łyżka - oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Ciasto
160 g - mąki pszennej
120 g - masła
1 szt. - jajka
1 łyżeczka - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
734 kcal
Tłuszcz
48.8 g
Węglowodany
35.6 g
Błonnik
39.5 g
Białko
2.3 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę (zrobisz to szybko, jeśli użyjesz robota kuchennego), owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 

Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, kurczaka pokrój w małą kostkę, pieczarki w plasterki.

2

Pokrojone składniki podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę, dokładnie dociskając brzegi. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz ok. 10 minut.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową połącz z podsmażonymi składnikami.

4

Masę z warzywami wylej na podpieczony spód tarty, posyp kaparami i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
SamaSe
Fajny przepis, u mnie bez kaparów ale ze szpinakiem i wyszła świetna.