Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wielkanocne menu

Wielkanocne menu
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jajka
  2. Mięso i wędliny
  3. Barszcz biały lub żurek
  4. Świąteczne słodkości

Wielkanoc to tradycyjne, świąteczne śniadanie w gronie najbliższych. Jakie są typowe wielkanocne potrawy?

Jajka

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Na świątecznym stole królują jajka w wielu postaciach - w sosie tatarskim, w sałatkach, pastach oraz jajka faszerowane.

Mięso i wędliny

Na stole znajdują się mięsa i wędliny (kiełbasy, szynki, boczek czy domowy pasztet). Królową mięs tego dnia jest jednak biała kiełbasa – podawana na ciepło z dodatkiem chrzanu lub jako dodatek do żurku czy białego barszczu.

Barszcz biały lub żurek

Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Obie zupy mają podobne składniki, wygląd i sposób przygotowania. Czym zatem się różnią? Na biały barszcz zakwas przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zaś na żur na bazie mąki żytniej.

Świąteczne słodkości

Z jakim ciastem najbardziej kojarzą się święta wielkanocne ? Z całą pewnością na myśl przychodzą mazurki, serniki czy keksy. Babki wszelkiej maści to już wielkanocna klasyka. Natomiast pascha to tradycyjny deser wielkanocny zza wschodniej granicy. Przygotowywany z  twarogu lub mleka, masła, jajek z dodatkiem wanilii.