Wielkanocne menu
Wielkanoc to tradycyjne, świąteczne śniadanie w gronie najbliższych. Jakie są typowe wielkanocne potrawy?
Jajka
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Na świątecznym stole królują jajka w wielu postaciach - w sosie tatarskim, w sałatkach, pastach oraz jajka faszerowane.
Mięso i wędliny
Na stole znajdują się mięsa i wędliny (kiełbasy, szynki, boczek czy domowy pasztet). Królową mięs tego dnia jest jednak biała kiełbasa – podawana na ciepło z dodatkiem chrzanu lub jako dodatek do żurku czy białego barszczu.
Barszcz biały lub żurek
Barszcz biały często mylony jest z żurkiem. Obie zupy mają podobne składniki, wygląd i sposób przygotowania. Czym zatem się różnią? Na biały barszcz zakwas przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zaś na żur na bazie mąki żytniej.
Świąteczne słodkości
Z jakim ciastem najbardziej kojarzą się święta wielkanocne ? Z całą pewnością na myśl przychodzą mazurki, serniki czy keksy. Babki wszelkiej maści to już wielkanocna klasyka. Natomiast pascha to tradycyjny deser wielkanocny zza wschodniej granicy. Przygotowywany z twarogu lub mleka, masła, jajek z dodatkiem wanilii.