Wyczaruj sos do sałatki w kilka minut!
- Sos do sałatki
- Przepis na sos winegret
- Sos winegret z miodem
- Sos winegret z musztardą
- Sos winegret zielony
- Dressing do sałatki
- Sosy do sałatek - wiele możliwości
Bez czego nie może obyć się żadna sałatka? Oczywiście bez odpowiedniego sosu! Dobry sos do sałatki to często nawet więcej niż połowa sukcesu.
Możemy wprost stwierdzić, że sos jest sekretnym składnikiem każdej sałatki, który połączy wszystkie składniki i uwydatni ich smak. Poznaj nasz uniwersalny przepis, dzięki któremu skomponujesz swój ulubiony sos w kilka minut. Co więcej, codziennie będziesz mógł go tworzyć od nowa. Koniec z nudą, jedz sałatki!
Sos do sałatki
Gdy za oknem robi się ciepło, na naszym stole pojawiają się sałatki. Są lekkie, sycące i przyjemnie chrupiące. To świetna alternatywa dla tłustych mięs i smaczna porcja zdrowej energii. Dzięki dużej dostępności sezonowych składników możesz szukać ulubionych kompozycji lub eksperymentować.
Sos dobieramy do sałaty. Im delikatniejsza odmiana, tym lżejszy i rzadszy powinien być dressing, aby nie zdominować jej smaku. Gorzkawą cykorię dobrze złamać słodkawym sosem, a chrupiącą sałatę lodową świetnie uzupełni kremowy dressing. Do mieszanki sałat z rukolą idealnie pasuje sos winegret lub jego różnorodne wariacje.
Do szczęścia wystarczy polać dobrą sałatę pysznym sosem, ale jeśli masz ochotę na bardziej sycący posiłek, to nic nie szkodzi na przeszkodzie. Kluczem do miksowania składników jest zasada różnorodności. Do ulubionej sałaty dorzuć coś treściwego (np. grillowany kurczak, krewetki, ser, jajka), dodaj coś soczystego (np. pomidory, ogórki, owoce) i dosyp coś chrupiącego (np. orzechy, grzanki, świeża papryka). Bon appétit!
Przygotowanie sosów jest bardzo proste, ale musisz dobrze wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Do tego celu świetnie się sprawdzi zwykły, zakręcany słoik z pomocą którego wymieszasz sos tak jak barman miksuje drinki. Pamiętaj, żeby polewać sałatkę sosem tuż przed jej podaniem. Dzięki temu będzie świeża i chrupiąca, a składniki nie nasiąkną dressingiem.
Przepis na sos winegret
Sos winegret to klasyczny, jeden z najprostszych i najpopularniejszych sosów sałatkowych, którego bazę stanowi oliwa i ocet (lub sok z cytryny) oraz przyprawy: sól oraz pieprz. Jeśli zależy Ci na bardziej aromatycznym efekcie końcowym, możesz pokusić się o dodatek świeżych ziół, np. bazylii, tymianku, estragonu czy oregano.
Duże znaczenie ma jakość użytych składników podstawowych, czyli oliwy (lub oleju) oraz octu.
A jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Klasyczny sos winegret świetnie komponuje się z zielonymi sałatami (rzymską, lodową, rukolą, masłową) lub miksem sałat i innych warzyw (np. cebuli, papryki, szpinaku czy ogórka(.
Sos winegret z miodem
Delikatnie słodsza wersja sosu winegret również ma wielu zwolenników. Lekko słodka wersja sosu winegret, świetnie dopełnia sałatki z owocowym akcentem, ale też te w składzie których znajdzie się np. podsmażony kurczak.
Składniki:
-
czosnek
-
sól, pieprz
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka soku z cytryny/octu winnego
-
4 łyżki oliwy lub oleju (rzepakowy / lniany / inny)
Sos winegret z musztardą
Kolejną wersją popularnego sosu jest jego bardziej treściwa wersja, o słodko-ostrym posmaku, czyli wzbogacona odrobiną musztardy.
Składniki:
-
czosnek
-
sól, pieprz
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki musztardy (francuskiej / dijon / sarepskiej)
-
1 łyżka soku z cytryny/octu winnego
-
4 łyżki oliwy lub oleju (rzepakowy / lniany / inny)
Sos winegret zielony
Na bazie klasycznego sosu winegret przygotować można również miłą dla oka, zieloną wersję. Kolor zapewni dodatek ziół: bazylii, koperku i natki pietruszki. Do jego przygotowania nieoceniony będzie blender, który pomoże bardzo drobno posiekać kawałki ziół.
Dressing do sałatki
Dressing to nieoceniony składnik wielu sałatek. Od zwykłego sosu sałatkowego różni go kremowa konsystencja. Jego bazę stanowi zwykle jogurt, majonez lub śmietana. O finalnym efekcie smakowym zdecyduje dobór dodatków i przypraw. Najpopularniejszymi są: czosnek, różnego rodzaju zioła, miód, anchios, ser pleśniowy czy nawet sos chili.
Winegret do sałatki Cezar
-
4 łyżki majonezu
-
1 mały ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 - 2 łyżeczki sosu worcestershire
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Sosy do sałatek - wiele możliwości
Uniwersalny przepis na sosy winegret i kremowe dressingi znajdziesz w naszej infografice, którą warto wydrukować i zawiesić w kuchni. Po więcej inspiracji zapraszamy na www.akademiasmaku.pl