


Richtik ślonski łobiod... ino trocha inkszy
1. W rondelku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. 2. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, poruszyć pieprzem i lekko posmarować reszta oliwy. Na płacie mięska kładziemy kolejno warstwę szpinaku, pomidory suszone i plastry mozzarelli. Tak przygotowane filety zawijamy w rolady i dodatkowo owijamy w plastry szynki parmeńskiej. 3. Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy mięso ok 30minut. 4. Modro kapustę drobno szatkujemy, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i pokrojoną w dowolny sposób marchewkę. 5. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, starte jabłko (najlepiej lekko kwaśne) i poszatkowaną natkę pietruszki. Surówkę dobrze mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Ziemniaki na kluski gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy, odbieramy i przeciskać przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Ciasto zagniatamy. 7. Z ciasta formujemy małe kluseczki i obowiązkowo robimy dziurkę w każdej z nich. 8. Kluski gotujemy do wypłynięcia na lekko osolonej wodzie. 9. Kluseczki i roladę podajemy z schłodzoną surówką..nie tylko w niedzielę na obiad. Smacznego.