Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Richtik ślonski łobiod... ino trocha inkszy

Składniki

250 g ziemniaki
1 szt. jajko
1 łyżka mąka razowa (żytnia)
1 łyżka mąka kukurydziana
1 łyżka mąka ziemniaczana
1/4 szt. czerwona kapusta
1/2 szt. czerwona cebula
1 szt. marchewka
1 - 1 i 1/2 szt. jabłko
1 łyżeczka miód
1 szt. natka pietruszki (pęczek)
3 łyżeczka sól
2 szczypta pieprz
2 szt. filet z piersi kurczaka (pojedyńcze)
4 szt. szynka parmeńska
100 g szpinak
4-6 szt. suszone pomidory
1 szt. ser mozzarella
czosnek
3 łyżeczka oliwa z oliwek
1 szczypta tymianek
1 łyżeczka sok z cytryny
1/2 szt. cebula

Opis wykonania

1. W rondelku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. 2. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, poruszyć pieprzem i lekko posmarować reszta oliwy. Na płacie mięska kładziemy kolejno warstwę szpinaku, pomidory suszone i plastry mozzarelli. Tak przygotowane filety zawijamy w rolady i dodatkowo owijamy w plastry szynki parmeńskiej. 3. Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy mięso ok 30minut. 4. Modro kapustę drobno szatkujemy, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i pokrojoną w dowolny sposób marchewkę. 5. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, starte jabłko (najlepiej lekko kwaśne) i poszatkowaną natkę pietruszki. Surówkę dobrze mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Ziemniaki na kluski gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy, odbieramy i przeciskać przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Ciasto zagniatamy. 7. Z ciasta formujemy małe kluseczki i obowiązkowo robimy dziurkę w każdej z nich. 8. Kluski gotujemy do wypłynięcia na lekko osolonej wodzie. 9. Kluseczki i roladę podajemy z schłodzoną surówką..nie tylko w niedzielę na obiad. Smacznego.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy