Babcia w agonii
2 porcje
75 min
Łatwe
Richtik ślonski łobiod... ino trocha inkszy
Składniki
250 g ziemniaki
1 szt. jajko
1 łyżka mąka razowa (żytnia)
1 łyżka mąka kukurydziana
1 łyżka mąka ziemniaczana
1/4 szt. czerwona kapusta
1/2 szt. czerwona cebula
1 szt. marchewka
1 - 1 i 1/2 szt. jabłko
1 łyżeczka miód
1 szt. natka pietruszki (pęczek)
3 łyżeczka sól
2 szczypta pieprz
2 szt. filet z piersi kurczaka (pojedyńcze)
4 szt. szynka parmeńska
100 g szpinak
4-6 szt. suszone pomidory
1 szt. ser mozzarella
czosnek
3 łyżeczka oliwa z oliwek
1 szczypta tymianek
1 łyżeczka sok z cytryny
1/2 szt. cebula
Babcia w agonii
Babcia w agonii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W rondelku rozgrzać 2 łyżeczki oliwy. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny.
2. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, poruszyć pieprzem i lekko posmarować reszta oliwy. Na płacie mięska kładziemy kolejno warstwę szpinaku, pomidory suszone i plastry mozzarelli. Tak przygotowane filety zawijamy w rolady i dodatkowo owijamy w plastry szynki parmeńskiej.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy mięso ok 30minut.
4. Modro kapustę drobno szatkujemy, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i pokrojoną w dowolny sposób marchewkę.
5. Następnie dodajemy łyżeczkę miodu, starte jabłko (najlepiej lekko kwaśne) i poszatkowaną natkę pietruszki. Surówkę dobrze mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Ziemniaki na kluski gotujemy w mundurkach. Lekko studzimy, odbieramy i przeciskać przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko i sól. Ciasto zagniatamy.
7. Z ciasta formujemy małe kluseczki i obowiązkowo robimy dziurkę w każdej z nich.
8. Kluski gotujemy do wypłynięcia na lekko osolonej wodzie.
9. Kluseczki i roladę podajemy z schłodzoną surówką..nie tylko w niedzielę na obiad. Smacznego.
Komentarze