Bucatini z warzywami
5 porcje
45 min
Średnie
W sosie pikantno-słodko-kwaśnym.Polecam.
Składniki
250g. makaronu Bucatini
1 filet z kury ok.300g.
1 duży burak czerwony
1 czerwona papryka
1 duża marchew
2 średnie cebule
1 mała papryczka pikantna
5 ząbków czosnku
1 por (biała część)
100g. masła
200ml. śmietany 18%
500ml bulionu z kury
1 łyżka koncentratu pomidorowego
koperek
sól,pieprz do smaku
Bucatini z warzywami
Bucatini z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al dente ok.7min w lekko osolonej wodzie.Przecedzamy przez sito,hartujemy zimną wodą.Warzywa obieramy,płuczemy,kroimy w większe zapałki.Na szerokiej patelni rozgrzewamy połowę masła.Wrzucamy cebulę podsmażamy,dodajemy buraki,marchew dalej podsmażamy na średnim ogniu ok.10min często mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną paprykę,dusimy do miękkości pod przykryciem.W między czasie filet płuczemy,kroimy w kostkę.Por czyścimy cieniutko kroimy.Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę masła podsmażamy na rumiano filet z kurczaka,wrzucamy posiekany czosnek i pikantną paprykę,por,koncentrat pomidorowy.Całość smażymy ok 5min. mieszając,doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy do warzyw,wlewamy śmietanę,dodajemy makaron.Całość mieszamy,sprawdzamy smak.Makaron dzielimy na porcje,posypujemy posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
Komentarze