Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pielmieni to potrawa rodem z Syberii, zbliżona do naszych polskich pierogów czy uszek, ale jednocześnie bardzo się się od nich różni. To malutkie pierożki faszerowane mięsem. Charakteryzują się nietypową dla polskich pierogów strukturą farszu – nadziewa się je mokrą, mało lepką masą mięsną. Konsystencję farszu pielmieni zawdzięczają dodaniu do mięsa bulionu.

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
1 żółtko
120 ml zimnej wody

Farsz:
300 g kiszonej kapusty
150 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
1 łodyga selera naciowego
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka koperku
100 g zimnego masła

Opis wykonania

1

Mąkę, sól, jajka i wodę umieść w misie robota kuchennego z końcówką do zagniatania i miksuj na średnich obrotach do czasu, aż powstanie zwarta kula ciasta.

Następnie wyrabiaj je na najniższych obrotach przez kolejne 7-8 minut, dzięki temu stanie się bardzo elastyczne.  

Gotowe ciasto umieść w pojemniku lub owiń folią, trzeba mu pozwolić odpocząć przez minimum 30 minut. 

2

W międzyczasie zajmij się farszem.

Kapustę kiszoną ugotuj tak samo, jak do polskich pierogów.

Grzyby podsmaż na maśle z cebulką, a potem dodaj ugotowaną na miękko kapustę. Całość duś do czasu, aż odparuje płyn. 

W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, seler naciowy, koperek z zimnym masłem i odrobiną wody, a następnie dodaj to do przestudzonej kapusty. 

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Farsz dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, do grubości ok 1 mm, a następnie wykrój kółka o średnicy ok 7-8 cm. Na każdą porcję ciasta przypada mniej więcej łyżeczka farszu. 

Pielmieni lepi się bardzo podobnie jak nasze wigilijne uszka, z tą różnicą, że na środku są ściśle złączone.

5

Pierożki gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. 

Gotowe pielmieni najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu z kwaśną śmietaną lub palonym masłem z dodatkiem świeżego koperku. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam. Przepyszne, też polecam wypróbować inne nadzienia 👍

Powiązane przepisy