Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowe pielmieni

Opis wykonania

Pielmieni to potrawa rodem z Syberii, zbliżona do naszych polskich pierogów czy uszek, ale jednocześnie bardzo się się od nich różni. To malutkie pierożki faszerowane mięsem. Charakteryzują się nietypową dla polskich pierogów strukturą farszu – nadziewa się je mokrą, mało lepką masą mięsną. Konsystencję farszu pielmieni zawdzięczają dodaniu do mięsa bulionu.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Domowe pielmieni - krok 1

Mąkę, sól, jajka i wodę umieść w misie robota kuchennego z końcówką do zagniatania i miksuj na średnich obrotach do czasu, aż powstanie zwarta kula ciasta.

Następnie wyrabiaj je na najniższych obrotach przez kolejne 7-8 minut, dzięki temu stanie się bardzo elastyczne.  

Gotowe ciasto umieść w pojemniku lub owiń folią, trzeba mu pozwolić odpocząć przez minimum 30 minut. 

Domowe pielmieni - krok 2

W międzyczasie zajmij się farszem.

Kapustę kiszoną ugotuj tak samo, jak do polskich pierogów.

Grzyby podsmaż na maśle z cebulką, a potem dodaj ugotowaną na miękko kapustę. Całość duś do czasu, aż odparuje płyn. 

W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, seler naciowy, koperek z zimnym masłem i odrobiną wody, a następnie dodaj to do przestudzonej kapusty. 

Domowe pielmieni - krok 3

Farsz dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, do grubości ok 1 mm, a następnie wykrój kółka o średnicy ok 7-8 cm. Na każdą porcję ciasta przypada mniej więcej łyżeczka farszu. 

Pielmieni lepi się bardzo podobnie jak nasze wigilijne uszka, z tą różnicą, że na środku są ściśle złączone.

Domowe pielmieni - krok 4

Pierożki gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. 

Gotowe pielmieni najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu z kwaśną śmietaną lub palonym masłem z dodatkiem świeżego koperku.