Zasmakuj się w serach!
Sery z pewnością są obecne w codziennym jadłospisie wielu z nas. Mogą odgrywać w daniach pierwszą rolę lub stanowić dodatek do potraw. Świetnie komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi smakami.
Sery mogą być bardzo dobrą i bardzo smaczną alternatywą dla grillowanego mięsa. Jeżeli szukasz pomysłu, jak zorganizować wegetariańskie grillowanie, a może chcesz po prostu urozmaicić czysto mięsne grillowe menu, to właśnie grillowany ser może okazać się strzałem w dziesiątkę. Co...
Dania z serem w roli głównej
Ser może stanowić podstawę przygotowania sosów lub dipów serowych, które możesz zaserwować wraz ze słonymi przekąskami podczas spotkań z bliskimi i znajomymi. Ponadto ser doskolnale sprawdzi się do przyrządzenia zupy serowej czy omleta.
Ser labneh (zwany też: labani, labaneh, lebnah, labne, labnito) to bardzo delikatny ser robiony z jogurtu i wzbogacany przyprawami.
Ser jako dodatek do dań
Ser świetnie komponuje się z słodkościami, dlatego wypróbuj jego połączenie z zapiekanymi owocami. Kolejnym daniem, do którego przygotowania użyjesz sera są naleśniki. Tu również pokusić się na wariant na słono, np. ze szpinakiem lub słodko. Z kolei zapiekanka makaronowa z sosem śmietanowo-serowym pobije niejedno podniebienie.
Najczęściej wykorzystywanym rodzajem sera do sałatek jest bezkonkurencyjnie ser feta. Jego słony smak i warzywa to wyjątkowo smaczne połączenie.
Przepisy z wykorzystaniem twarogu
Twaróg to nie tylko dodatek na kanapkę. Oczywiście może być podstawą pysznych past kanapkowych, ale nie tylko. Twaróg świetnie łączy się także z pieczonymi ziemniakami oraz może być składnikiem wielu sałatek.
Twaróg, czyli biały ser – co można z niego zrobić? Z pomocą blendera i patelni wyczarujesz kilka smacznych i prostych w wykonaniu dań w zaledwie kilkanaście minut. Sprawdź nasze najlepsze przepisy na dania z twarogiem! Zalety jedzenia twarogu Twaróg, zwany...
Smażony twaróg można spożywać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Gliwiony ser z kminkiem jest tradycyjnym przepisem z Wielkopolski. Powstaje przez smażenie dojrzałego twarogu na maśle. W tym artykule przedstawimy Ci przewodnik krok po kroku, jak zrobić smażony biały...
Serniki
Sernik to klasyka, którą warto odkrywać na nowo. Do ich upieczenia sprawdzą się różne rodzaje sera oraz dodatki, takie jak owoce, czekolada czy orzechy. To ciasto znane na całym świecie. Sernik nowojorski, o kremowej konsystencji i intensywnym smaku, z pewnością zdobędzie serca miłośników słodkości. Sernik wiedeński z dodatkiem rodzynek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podobnie jak w przypadku sernika królewskiego posypanego migdałami oraz cukrem pudrem czy sernika baskijskiego z dodatkiem wanilii.
Deska serów - klucz do sukcesu
Nie zapominaj o prezentacji! Przygotuj elegancką deskę serów, na której zagoszczą różne rodzaje serów - od miękkich po twarde, od łagodnych po wyraziste oraz pleśniowe. Dodaj orzechy, suszone owoce i miód dla dodatkowego smaku. Taka deska doskonale sprawdzi się na imprezy z najbliższymi.
Dowiedz się jak przygotować deskę serów na okazje takie jak: impreza, wieczór we dwoje czy spotkanie rodzinne. Jakich serów i wędlin najlepiej użyć? Jakie dodatki pasują do deski serów? Deska serów – na jakie okazje? Deski serów coraz częściej pojawiają się...
Camembert, brie, roquefort, lazur, gorgonzola – choć ten ostatni jest serem włoskim, sery pleśniowe kojarzymy głównie z Francją, która stanowi swoistą kolebkę serów dojrzewających. Dowiedz się jak powstają, jakie mają właściwości oraz jak podawać sery pleśniowe. Jak powstają sery pleśniowe?...
Odkryj różnorodność smaków, jakie może zaoferować ser, eksperymentuj z przepisami i ciesz się kulinarnymi doznaniami.