Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Indyjski chlebek pieczony na grillu

Indyjski chlebek pieczony na grillu

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty.

Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.





Opis przygotowania:



  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5-10 minut.

  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.

  5. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.

  6. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.

  7. Grilluj je po 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.


Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?