Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.
Składniki
400 g mąki pszennej
125 ml letniej wody
80 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju roślinnego
7 g drożdży instant
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Kilka łyżek oliwy do posmarowania rusztu przed pieczeniem placków
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
540 kcal
Tłuszcz
20.5 g
Węglowodany
74.7 g
Błonnik
14.6 g
Białko
2.3 g
Sól
0.8 g
Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.
Opis przygotowania:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
- Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
- Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
- Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
Komentarze