Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.
Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.