Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.

Składniki

400 g mąki pszennej
125 ml letniej wody
80 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju roślinnego
7 g drożdży instant
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Kilka łyżek oliwy do posmarowania rusztu przed pieczeniem placków

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
540 kcal
Tłuszcz
20.5 g
Węglowodany
74.7 g
Błonnik
14.6 g
Białko
2.3 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
  5. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  6. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
  7. Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 2

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
agnoxi
Zrobiłam na patelni i też wyszły super!
bsylvia
Próbowałam na patelni grillowej, ale ostatecznie tak jak we wcześniejszym komentarzu również zrobiłam na zwykłej patelni. Polecam!
ewaregina
Świetne chlebki. Warto je przygotować na grilla
Ila
Na patelni wyszły równie smacznie