Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
 
                                            4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
                    Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.
                
                Składniki
400 g mąki pszennej
                                                            125 ml letniej wody
                                                            80 g jogurtu naturalnego
                                                            60 ml oleju roślinnego
                                                            7 g drożdży instant
                                                            1 jajko
                                                            1/2 łyżeczki soli
                                                            1 łyżeczka cukru
                                                            Kilka łyżek oliwy do posmarowania rusztu przed pieczeniem placków
                                                    Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
                                na 1 porcję
                            Wartość energetyczna
                                540 kcal
                            Tłuszcz
                                20.5 g
                            Węglowodany
                                74.7 g
                            Błonnik
                                14.6 g
                            Białko
                                2.3 g
                            Sól
                                0.8 g
                            Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.

Opis przygotowania:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
- Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
- Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
- Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

 
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
                     
     
     
                     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze