Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.

Składniki

400 g mąki pszennej
125 ml letniej wody
80 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju roślinnego
7 g drożdży instant
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Kilka łyżek oliwy do posmarowania rusztu przed pieczeniem placków

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
540 kcal
Tłuszcz
20.5 g
Węglowodany
74.7 g
Błonnik
14.6 g
Białko
2.3 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
  5. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  6. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
  7. Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
agnoxi
Zrobiłam na patelni i też wyszły super!
bsylvia
Próbowałam na patelni grillowej, ale ostatecznie tak jak we wcześniejszym komentarzu również zrobiłam na zwykłej patelni. Polecam!