Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Indyjski chlebek Naan pieczony na grillu

Opis wykonania

Indyjski chlebek Naan będzie doskonałym dopełnieniem grillowej uczty. To również doskonały przepis na wege grill – chlebek można zjeść z sałatką i grillowanymi warzywami.

Dziś pokażę jak przygotować delikatne i puszyste pieczywo inspirowane wschodnią kuchnią. Tradycyjnie chlebek wypiekany jest w opalanych drewnem piecach, ale z powodzeniem można upiec go także na ruszcie. Drożdżowe placuszki będą świetnym uzupełnieniem mocnego smaku potraw z grilla.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na ok. 5–10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, olej, sól, jajko oraz rozczyn drożdżowy i wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
  5. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  6. Placki rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i układaj je na rozgrzanym i natłuszczonym oliwą ruszcie.
  7. Grilluj je po 2–3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.

Indyjski chlebek pieczony na grillu - zdjęcie 2

Bosch do kuchni