Krewetkowy w zachwycie
2 porcje
40 min
Łatwe
Kalafiorowe risotto z groszkiem i bobem z dodatkiem krewetek (ew jak na zdjęciu mieszanki owoców morza).
Składniki
1/2 szt. kalafior
50 g bób
50 g zielony groszek
1 szt. cebula
50 ml białe wino (wytrawne)
2 łyżka olej kokosowy
500 ml bulion warzywny
35 g parmezan
100 g jogurt naturalny
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
300 g krewetki/ mieszanka owoców morza
1 szczypta bazylia, tymianek
Krewetkowy w zachwycie
Krewetkowy w zachwycie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Różyczki kalafiora siekamy na drobne części. Cebulę kroimy w kostkę a bób obieramy ze skórki.
2. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kalafior i podlewamy białym winem. Czekamy aż cały płyn odparuje.
3. Kolejno dodajemy ok 75ml bulionu, czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy bób, groszek i resztę wywaru.
4. Następnie dodajemy jogurt i parmezan. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Na plateni rozgrzewamy resztę oleju i wrzucamy owoce morza. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy owoce morza z risotto, które dodatkowo można udekorować natką pietruszki lub sproszkowaną ostrą papryką. Smacznego!
Komentarze