Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kalafiorowe risotto z groszkiem i bobem z dodatkiem krewetek (ew jak na zdjęciu mieszanki owoców morza).

Składniki

1/2 szt. kalafior
50 g bób
50 g zielony groszek
1 szt. cebula
50 ml białe wino (wytrawne)
2 łyżka olej kokosowy
500 ml bulion warzywny
35 g parmezan
100 g jogurt naturalny
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
300 g krewetki/ mieszanka owoców morza
1 szczypta bazylia, tymianek

Opis wykonania

1. Różyczki kalafiora siekamy na drobne części. Cebulę kroimy w kostkę a bób obieramy ze skórki. 2. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kalafior i podlewamy białym winem. Czekamy aż cały płyn odparuje. 3. Kolejno dodajemy ok 75ml bulionu, czekamy aż płyn odparuje. Dodajemy bób, groszek i resztę wywaru. 4. Następnie dodajemy jogurt i parmezan. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. 5. Na plateni rozgrzewamy resztę oleju i wrzucamy owoce morza. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy owoce morza z risotto, które dodatkowo można udekorować natką pietruszki lub sproszkowaną ostrą papryką. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych