Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

720 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mój przepis jest nieco zaskakujący, bo jest to chleb na słodko. Z chrupiącą skórką i rodzynkami w środku. Bosko pachnie już podczas pieczenia. Nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy chleb.

Składniki

2 g świeże drożdże
125 g mąka pszenna
125 g ciepła woda
350 g mąka pszenna
5 g sól
5 g świeże drożdże
220-240 g ciepła woda
200 g rodzynki
20 g gorzkie kakao

Opis wykonania

W przeddzień pieczenia w misce mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy.Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy w wodzie. Rozpuszczone drożdże mieszamy z zaczynem, dodajemy suche składniki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, potem 4 minuty na drugim. Misę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Etapy wyrabiania i odstawiania ciasta na 10 minut powtarzamy jeszcze dwukrotnie, odstawiamy przykryte ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Teraz ciasto musimy odgazować uderzając w jego środek. Przekładamy je na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części i formujemy z nich kule. Koszyk do wyrastania wykładamy ściereczką, popsujemy ją mąką i układamy na niej dwie chlebowe kule blisko siebie tak, aby podczas rośnięcia się połączyły. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, może to potrwać do 3 godzin. 20 minut przed planowanym pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody. Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Ja zrobiłam chlebek z dużą ilością bakalii. Smakuje trochę jak taki keks :) Podałam z masełkiem orzechowym