Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kulki mozzarelli w oliwkowej panierce

Kulki mozzarelli w oliwkowej panierce
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

125 g - mozzarelli (minikulki)
3 łyżki - mąki
1 szt. - jajka
30 g - panierka:
50 g - oliwek zielonych bez pestek
1/2 łyżeczki - soli czosnkowej
1 łyżeczka - suszonego oregano
1 łyżeczka - suszonej bazylii
- oliwa z oliwek

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik: Air Fry 210 °C

Wyjmij kulki mozzarelli z opakowania i pozostaw je do dokładnego odsączenia na sicie (przez co najmniej 30 minut).

Odsącz oliwki z solanki lub oleju na sicie.

Umieść mąkę i jajko w osobnych miskach. Ubij jajko widelcem.

Drobno posiekaj oliwki i umieść w trzeciej misce, wymieszaj z bułką tartą panko, przyprawami i solą czosnkową.

Wrzuć kulki mozzarelli najpierw do mąki, następnie do jajka, a potem do bułki tartej panko z oliwkami

Umieść blachę do pieczenia Air Fry na blasze uniwersalnej i ułóż na niej mozzarellę.

Spryskaj kulki mozzarelli równomiernie oliwą z oliwek.

Wsuń blachę do smażenia Air Fry na środkowy poziom piekarnika a blachę uniwersalną na poziom najniższy.

Piecz przy użyciu funkcji Air Fry. Nie ma potrzeby obracania kulek mozzarelli.

Wskazówka: Air Fry w temperaturze 210 °C, 8-10 minut


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych