Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lasagne szpinakowo-oberżynowa

Opis wykonania

Lasagne z nadzieniem ze szpinaku, oberżyny, sera ricotta i pomidorów.

Oberżynę opłukać, odkroić końcówkę i przekroić wzdłuż na plasterki. Do komory gotowania włożyć perforowany pojemnik do gotowania, pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Pozostawić plastry do odsączenia. Osuszyć szpinak ręcznikiem papierowym i posypać serem ricotta. Szpinak oczyścić, umyć, i gotować na parze według przepisu w perforowanym pojemniku do gotowania. Następnie dobrze odcisnąć.



Na sos obrać czosnek, posiekać i krótko podsmażyć z mąką i gorącym tłuszczem. Powoli dolewać bulion i mleko ciągle mieszając. Mieszając doprowadzić sos do zagotowania. Mocno doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natłuścić formę odporną na działanie wysokiej temperatury. Wlać nieco sosu. Wkładać na zmianę płaty lasagne, szpinak, oberżynę i plasterki pokrojonych pomidorów, sos, listki tymianku i połowę parmezanu. Ostatnią warstwę powinny tworzyć płaty lasagne z sosem. Na koniec posypać pozostałym parmezanem i zapiekać lasagne według przepisu. Posypać pokrojonymi listkami bazylii, podawać gorącą.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C, oberżyna: 5-7 minut, szpinak: 3 minuty. Zapiekanie: gorące powietrze + gotowanie na parze 180⁰C, 30-40 minut.