Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lasagne z nadzieniem ze szpinaku, oberżyny, sera ricotta i pomidorów.

Składniki

300 g oberżyny
200 g sera ricotta
300 g szpinaku
sól
Sos:
ząbek czosnku
60 g mąki
45 g masła lub margaryny
1/2 l bulionu warzywnego
1/4 l mleka
czarny pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
tłuszcz do posmarowania formy
jasnych płatów lasagnii bez poprzedniego gotowania
300 g pomidorów
gałązek tymianku
80 g tartego sera parmezan
gałązki bazylii

Opis wykonania

Oberżynę opłukać, odkroić końcówkę i przekroić wzdłuż na plasterki. Do komory gotowania włożyć perforowany pojemnik do gotowania, pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Pozostawić plastry do odsączenia. Osuszyć szpinak ręcznikiem papierowym i posypać serem ricotta. Szpinak oczyścić, umyć, i gotować na parze według przepisu w perforowanym pojemniku do gotowania. Następnie dobrze odcisnąć.

Na sos obrać czosnek, posiekać i krótko podsmażyć z mąką i gorącym tłuszczem. Powoli dolewać bulion i mleko ciągle mieszając. Mieszając doprowadzić sos do zagotowania. Mocno doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natłuścić formę odporną na działanie wysokiej temperatury. Wlać nieco sosu. Wkładać na zmianę płaty lasagne, szpinak, oberżynę i plasterki pokrojonych pomidorów, sos, listki tymianku i połowę parmezanu. Ostatnią warstwę powinny tworzyć płaty lasagne z sosem. Na koniec posypać pozostałym parmezanem i zapiekać lasagne według przepisu. Posypać pokrojonymi listkami bazylii, podawać gorącą.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C, oberżyna: 5-7 minut, szpinak: 3 minuty. Zapiekanie: gorące powietrze + gotowanie na parze 180⁰C, 30-40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych