Kurczak teriyaki z ryżem basmati

2 porcje
40 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak teriyaki z ryżem basmati
Kurczak teriyaki z ryżem basmati
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Na patelnię dodaj: olej sezamowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Zagotuj.

Do sosu włóż filety z kurczaka i przykryj patelnię. Duś przez ok. 5 minut na małej mocy płyty grzewczej.
Przewróć kurczaka i duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.


Na oddzielnej patelni podsmaż warzywa i wymieszaj z ryżem.

Usmażonego kurczaka posyp sezamem i pokrój na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
Podawaj z ryżem i warzywami.
Komentarze