


Kurczak teriyaki to aromatyczne danie pochodzące z Japonii. Sos teriyaki, składa się z sosu sojowego, cukru trzcinowego, imbiru, czosnku, soku z limonki i idealnie komponuje się z miękkim soczystym mięsem kurczaka. A przygotowanie całego dania, nie zajmie więcej czasu, niż ugotowanie ryżu.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Na patelnię dodaj: olej sezamowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Zagotuj.
Do sosu włóż filety z kurczaka i przykryj patelnię. Duś przez ok. 5 minut na małej mocy płyty grzewczej.
Przewróć kurczaka i duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Na oddzielnej patelni podsmaż warzywa i wymieszaj z ryżem.
Usmażonego kurczaka posyp sezamem i pokrój na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
Podawaj z ryżem i warzywami.