Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kurczak teriyaki z ryżem basmati

Kurczak teriyaki z ryżem basmati
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kurczak teriyaki to aromatyczne danie pochodzące z Japonii. Sos teriyaki, składa się z sosu sojowego, cukru trzcinowego, imbiru, czosnku, soku z limonki i idealnie komponuje się z miękkim soczystym mięsem kurczaka. A przygotowanie całego dania, nie zajmie więcej czasu, niż ugotowanie ryżu.

Składniki

400 g filetu z piersi kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sezamu
do podania: ryż basmati i ulubione warzywa

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
623.5 kcal
Tłuszcz
9.8 g
Węglowodany
78.3 g
Błonnik
56.1 g
Białko
1.6 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Na patelnię dodaj: olej sezamowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Zagotuj.

2

Do sosu włóż filety z kurczaka i przykryj patelnię. Duś przez ok. 5 minut na małej mocy płyty grzewczej.

Przewróć kurczaka i duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Na oddzielnej patelni podsmaż warzywa i wymieszaj z ryżem.​

4

Usmażonego kurczaka posyp sezamem i pokrój na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm.

Podawaj z ryżem i warzywami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy