Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

Pieczone warzywa:
1 szt. - cukinii
1/2 szt. - bakłażana
200 g - pomidorków koktajlowych
1 szt. - czerwonej cebuli
- sól
- pieprz czarny
2 łyżki - oliwy z oliwek
Kasza kuskus:
40 g - migdałów
1 gałązka - rozmarynu
1/2 łyżeczki - mielonej papryki
120 g - kaszy kuskus
240 ml - wody
1 i 1/2 łyżki - oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
Gremolata:
2 łodygi - mięty (świeża)
1 ząbek - czosnku
- oliwa z oliwek
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny

Opis wykonania

Cukinię i bakłażana pokrój na kawałki o długości około 5 cm. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Połowę czerwonej cebuli pokrój w piórka, a drugą połowę w kostkę. Umieść cukinię, bakłażana, kawałki czerwonej cebuli i całe pomidory na blasze do pieczenia. Polej oliwą i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia. Piecz warzywa, aż lekko się zarumienią. Przewróć w połowie pieczenia.

Upraż migdały na patelni na złoty kolor. Zdejmij z patelni, ostudź i grubo posiekaj. Połowę migdałów odłóż na bok do gremolaty.

Podsmaż pozostałe kostki cebuli i drugą połowę migdałów na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dodaj gałązkę rozmarynu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj paprykę w proszku i krótko podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Zdeglasuj wodą i dodaj kuskus. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw kuskus na 5 minut, aż wchłonie całą wodę lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę soku z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Aby przygotować gremolatę, drobno posiekaj liście mięty. Dodaj do miski ze skórką z cytryny i drugą połową soku z cytryny. Zetrzyj jeden ząbek czosnku do miski, dodaj resztę posiekanych migdałów i wymieszaj. Wyjmij warzywa z piekarnika, gdy będą złotobrązowe i ułóż je na kuskusie. Podawaj z miętową gremolatą i skrop oliwą z oliwek, jeśli chcesz. Smacznego!

Accessories: blacha do pieczenia

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy