Kuskus z pieczonymi warzywami
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Kuskus z pieczonymi warzywami
Kuskus z pieczonymi warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię i bakłażana pokrój na kawałki o długości około 5 cm. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Połowę czerwonej cebuli pokrój w piórka, a drugą połowę w kostkę. Umieść cukinię, bakłażana, kawałki czerwonej cebuli i całe pomidory na blasze do pieczenia. Polej oliwą i dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia. Piecz warzywa, aż lekko się zarumienią. Przewróć w połowie pieczenia.
Upraż migdały na patelni na złoty kolor. Zdejmij z patelni, ostudź i grubo posiekaj. Połowę migdałów odłóż na bok do gremolaty.
Podsmaż pozostałe kostki cebuli i drugą połowę migdałów na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dodaj gałązkę rozmarynu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj paprykę w proszku i krótko podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Zdeglasuj wodą i dodaj kuskus. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień i pozostaw kuskus na 5 minut, aż wchłonie całą wodę lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę soku z cytryny. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Aby przygotować gremolatę, drobno posiekaj liście mięty. Dodaj do miski ze skórką z cytryny i drugą połową soku z cytryny. Zetrzyj jeden ząbek czosnku do miski, dodaj resztę posiekanych migdałów i wymieszaj. Wyjmij warzywa z piekarnika, gdy będą złotobrązowe i ułóż je na kuskusie. Podawaj z miętową gremolatą i skrop oliwą z oliwek, jeśli chcesz. Smacznego!
Accessories: blacha do pieczenia
Komentarze