Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasta na każdą okazję

Ciasta na każdą okazję
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Ciasta na każdą okazję

Ciasta to kulinarne propozycje, które towarzyszą nam na co dzień i od święta. Dużo osób nie wyobraża sobie Wielkanocy, Dnia Babci czy urodzin bez apetycznego kawałka ciasta leżącego na talerzyku. Poniżej znajdziesz smakowite propozycje na rozmaite ciasta: serniki, szarlotki i wiele, wiele więcej.

Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta?

Kruszonka jest smakowitym dodatkiem do ciast, wypieków drożdżowych, lodów oraz zapiekanych owoców. Wzbogaca nie tylko ich smak, ale również nadaje pięknego, estetycznego wyglądu. Dlatego warto, aby raz na jakiś czas zagościła ona na stołach w Waszych domach. Bardzo łatwo zrobić...

Jak piec ciasto by go nie przypalić?

Komu nie zdarzyło się przyciąć komara, w momencie pieczenia ciasta? Bardzo często też dzieci zajmują naszą uwagę i zapominamy o pysznym deserze, który się piecze. Zdarza się też tak, że nasz piekarnik zapewnił za mocne solarium dla naszego placka. Co...

Domowe dekoracje do ciast

Odpowiednia dekoracja jest najlepszym uwieńczeniem upieczonego ciasta. Nie wszystkie dekoracje wymagają szczególnych zdolności artystycznych, a nawet te najprostsze potrafią dać spektakularny efekt. Szpryca cukiernicza Ten niedrogi element kulinarnego wyposażenia będzie nieoceniony przy dekorowaniu ciast. Dzięki różnym nakładkom stworzysz z kremu...

Ciasta z owocami

Według wielu miłośników wypieków ciasta owocowe nie mają sobie równych! Najczęściej robimy je latem, kiedy mamy pod dostatkiem darów natury. Wśród ciast z jabłkami oryginalną propozycję stanowi szarlotka z palonym masłem. Z kolei lekkie ciasto ucierane z truskawkami sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie i rozkosznych chwil na balkonie. Owocowy smak i złota kruszonka to ich największe zalety. A kiedy nadejdą chłodniejsze dni podniebienia rozpieści jesienne crumble z jabłkami i śliwkami z migdałową kruszonką – koniecznie podawaj je na ciepło!

Jak przygotować jabłka na szarlotkę?

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Przygotowywana jest w wielu różnych wariantach, na cieście kruchym, drożdżowym, pod kruszonką lub na delikatnym biszkopcie. Można wręcz powiedzieć, że ile gospodyń domowych, tyle przepisów na szarlotkę....

By ciasto nie nawilgło od owoców

Macie w lodówce mrożone owoce i zastanawiacie się, jak je wykorzystać? A może chcecie przygotować szybki deser z wcześniej zamrożonymi owocami? Pokażemy Wam prosty i smaczny sposób – wystarczy dodać je do ciasta. Dzisiaj dowiecie się, jakie ciasta z mrożonymi owocami...

Serniki

Dla fanów ciast serniki na zimno będą strzałem w dziesiątkę – zajadamy się nimi podczas upałów. Sernik wiedeński to kulinarna klasyka. Obecność masła i skórki pomarańczowej sprawia, że jest naprawdę pyszny. Nieszablonowy smak sernika pistacjowego ucieszy wielbicieli kremowych wypieków. A jeśli w domu zabraknie kluczowego składnika, możesz zawsze upiec sernik bez sera – będzie równie smaczny.

Sernik na trzy sposoby: na zimno, z czekoladą i z owocami

Doskonale sprawdza się również jako deser w “zwykłe” dni. Wśród ciast sernik jest jednym z najbardziej wdzięcznych i łatwo modyfikowanych. I za każdym razem smakuje wyśmienicie. Sernik na zimno Jest bardziej kremowy i delikatny niż ten pieczony. W zależności od...

Aby sernik nie opadł po upieczeniu

Organizujecie domowe przyjęcie dla znajomych albo chcecie sprawić niespodziankę swojej rodzinie i przygotowaliście sernik? Finalny efekt nie jest jednak taki, jakiego oczekiwaliście? Placek opadł, a Wy nie wiecie, jaka jest tego przyczyna? Nasz poradnik przygotuje Was do kolejnej próby wypiekania...

Ciasta biszkoptowe

Ciasta z biszkoptem charakteryzują się lekkością i puszystością. Nierzadko pojawiają się na stole, kiedy domownicy obchodzą urodziny. Weźmy na tapet tort truskawkowy – wierzchnia dekoracja z pociętych owoców zawsze robi wrażenie. Torcik biszkoptowy przekładany śmietaną będzie świetną propozycją deseru po niedzielnym obiedzie. Nie zapominajmy o biszkopcie z galaretką. To doskonała propozycja na gorące dni.

Jak zrobić biszkopt w robocie kuchennym?

Tradycyjny biszkopt ma bardzo wiele zastosowań. Najczęściej oczywiście służy jako baza to przygotowania pięknych, fantazyjnie zdobionych tortów przekładanych smakowitymi kremami. Lista składników jest nieskomplikowana i krótka, jednak biszkopt ma wśród adeptów domowego cukiernictwa opinię trudnego ciasta, które nie wybacza niemal...

Jak zrobić biszkopt, który zawsze się udaje? Poradnik

Biszkopt może kojarzyć się z jednym z najprostszych wypieków, stanowiącym doskonałą bazę do przygotowania tortów, ciast z owocami czy innych deserów. Jednak każdy, kto choć raz samodzielnie próbował upiec biszkopt z pewnością przyzna, że nie jest to takie łatwe zadanie....

Tarty

Tarty to nic innego jak najczęściej kruche ciasto z nadzieniem, które zapieka się w piekarniku. Sekret ich popularności tkwi w różnorodności tego nadzienia: tarta gruszkowa z bezą, tarta z borówkami i czekoladowa tarta ze słonym karmelem to tylko niektóre z licznych propozycji. Szybkie, a przy tym niezobowiązujące – wypróbuj je wszystkie!

Idealny sernik

Do masy serowej dodaj garść kaszy manny. Podczas pieczenia kasza napęcznieje, a sernik wyjdzie na prawdę wspaniały

Szybki sposób na spód do tarty

Każdy wie, że na deserek jest osobny żołądek i zawsze znajdzie się na niego miejsce. Oczywiście żartujemy, jednak ze świecą szukać osób, które nie przepadają za słodkimi przysmakami. Niewątpliwie takim jest właśnie tarta. Podpowiemy Wam, jak zrobić szybki spód do...

Ciasta warzywne

Kiedy przychodzi sezon na pyszne warzywa, fani kulinarnych eksperymentów mogą upiec ciasto brownie z batatów czy niezwykle efektowne ciasto leśny mech – jego wierzch przypomina runo porośnięte owocami, a na naszej liście zakupów musi znaleźć się szpinak. Szukasz ciasta na Dzień Babci? Zakosztuj w cieście drożdżowym z rabarbarem, które przywoła wspomnienia ze wspólnych sielskich chwil.

Ciasto leśny mech

Ciasto, które zaskakuje kolorem i smakiem. Wypiek przypomina mech porośnięty leśnymi owocami. Ciasto jest lekkie i puszyste, przekładane kremową masą z serka mascarpone.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z owocami to smak dzieciństwa, kojarzony z wypiekami mamy i babci. Dziś zdradzam swój przepis na mistrzowskie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To idealny deser na majowe popołudnie.

Ciasta bez pieczenia

Szybkie i proste – takie są ciasta bez pieczenia. Przepisy na tego rodzaju wypieki obejmują m.in. słodki, kawowy deser w postaci tiramisu z mascarpone. Równie popularnym oraz błyskawicznym daniem jest ciasto 3 bit składające się z trzech warstw herbatników przełożonych masą śmietanową, kajmakową i budyniową. Masz mało czasu, ale i ochotę na deserową przyjemność? Eksperymentuj i zrób banoffee pie.

Ciasta bezglutenowe

Ciasta bezglutenowe o niepowtarzalnych smakach z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Bezglutenowy makowiec może zjawić się na wielkanocnym stole, podobnie jak jaglany mazurek. Natomiast kruche ciasto bezglutenowe to świetny przepis dla tych smakoszy, którzy borykają się z nietolerancją glutenu.

Mąka bezglutenowa – rodzaje, zastosowanie i wartości odżywcze

Eliminacja glutenu nie musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych produktów i dań. Wykorzystując mąki bezglutenowe, można z powodzeniem upiec chleb czy ciasto lub usmażyć naleśniki. Bardzo istotny jest jednak odpowiedni dobór mąki lub mieszanek mąk, by wypieki wyglądały i...

Bezy

Szukasz przepisów na wyjątkowe ciasta? Beza składa się z chrupiącej skorupki, a także lekkiej pianki w środku. Szarlotka z bezą rozpływa się w ustach. Beza z kremem mascarpone i żurawiną podkreśli uroczysty charakter świąt. Pamiętajmy też o cieście malinowa chmurka – wyważonej kompozycji słodkich owoców w galaretce i chrupkiej bezy.

Jak i ile piec bezę, żeby była chrupiąca?

Jak upiec idealną bezę? Co zrobić aby była pyszna i chrupiąca? Ile należy ją piec i w jakiej temperaturze, z termoobiegiem czy bez? Jak zrobić dobrą, chrupiącą bezę? Beza to jeden z naszych ulubionych wypieków. Podstawowymi składnikami są białka i...

Z owocami, a nawet warzywami; bez pieczenia lub glutenu – na Twoim stole może zagościć mnóstwo ciast na lato, jesień i pozostałe pory roku. Ciesz się ich smakiem!