Litwin na detoksie
4 porcje
80 min
Łatwe
Litewski kugiel z batatów z dodatkiem kurczaka i pora.
Składniki
2 szt. udko z kurczaka
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
czosnek
natka pietruszki
1 łyżeczka tymianek, bazylia, rozmaryn
1 szt. folia spożywcza
1 szt. cebula
2 szt. batat
1 szt. jajko
1 szt. por (tylko biała część)
1 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka curry
3 łyżeczka olej kokosowy
Litwin na detoksie
Litwin na detoksie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W miseczce mieszamy olej kokosowy, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek i rozmaryn, sól i pieprz.
2. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynata i każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię spożywczą.
3. Tak przygotowane 'roladki' gotujemy ok 20minut. Następnie studzimy i oddzielamy mięsko od kości.
4. Bataty obrać i zetrzeć drobno.
5. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Bataty doprawiamy kurkumą i curry i dusimy do miękkości, od czasu do czasu można podlać kilkoma łyżkami wody.
6. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy poszatkowaną cebulę i pora.
7. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwą batatów, na nią rozkładamy warstwę kurczaka. Na mięso kładziemy warstwę z cebuli i pora i na wierzch układamy resztę batatów.
8. Piekarnik nastawiamy na 180*C i pieczemy ok 40minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Komentarze