Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Litwin na detoksie

Opis wykonania

Litewski kugiel z batatów z dodatkiem kurczaka i pora.

1. W miseczce mieszamy olej kokosowy, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek i rozmaryn, sól i pieprz. 2. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynata i każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię spożywczą. 3. Tak przygotowane ​'roladki' gotujemy ok 20minut. Następnie studzimy i oddzielamy mięsko od kości. 4. Bataty obrać i zetrzeć drobno. 5. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Bataty doprawiamy kurkumą i curry i dusimy do miękkości, od czasu do czasu można podlać kilkoma łyżkami wody. 6. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy poszatkowaną cebulę i pora. 7. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwą batatów, na nią rozkładamy warstwę kurczaka. Na mięso kładziemy warstwę z cebuli i pora i na wierzch układamy resztę batatów. 8. Piekarnik nastawiamy na 180*C i pieczemy ok 40minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.