Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Litewski kugiel z batatów z dodatkiem kurczaka i pora.

Składniki

2 szt. udko z kurczaka
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
czosnek
natka pietruszki
1 łyżeczka tymianek, bazylia, rozmaryn
1 szt. folia spożywcza
1 szt. cebula
2 szt. batat
1 szt. jajko
1 szt. por (tylko biała część)
1 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka curry
3 łyżeczka olej kokosowy

Opis wykonania

1. W miseczce mieszamy olej kokosowy, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek i rozmaryn, sól i pieprz. 2. Umyte i osuszone mięso nacieramy marynata i każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię spożywczą. 3. Tak przygotowane ​'roladki' gotujemy ok 20minut. Następnie studzimy i oddzielamy mięsko od kości. 4. Bataty obrać i zetrzeć drobno. 5. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Bataty doprawiamy kurkumą i curry i dusimy do miękkości, od czasu do czasu można podlać kilkoma łyżkami wody. 6. W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy poszatkowaną cebulę i pora. 7. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy cienką warstwą batatów, na nią rozkładamy warstwę kurczaka. Na mięso kładziemy warstwę z cebuli i pora i na wierzch układamy resztę batatów. 8. Piekarnik nastawiamy na 180*C i pieczemy ok 40minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy