Minipizze na cieście z kalafiora
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Minipizze na cieście z kalafiora
Minipizze na cieście z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj i oczyść kalafior, a następnie pokrój go na ćwiartki. Umieść w szklanym naczyniu z 80 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj zgodnie z zaleceniami.
Za pomocą rozdrabniacza rozdrobnij ugotowany kalafior, do uzyskania konsystencji przypominającej ryż.
Umieść kalafior na drobnym sicie lub ściereczce i odciśnij nadmiar płynu. Proces ten jest ważny dla uzyskania suchego ciasta.
Umieść kalafior w misce z pozostałymi składnikami na ciasto kalafiorowe. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
5. Wyłóż blachę uniwersalną papierem do pieczenia.
Za pomocą foremki do ciastek uformuj z masy kalafiorowej 6 spodów do pizzy o grubości 4-5 mm. Ułóż je na blasze uniwersalnej. Piecz 15 minut w 180°C. Następnie obróć spody pizzy i dokończ pieczenie.
Następnie zdejmij papier do pieczenia ze spodami do pizzy z blachy uniwersalnej. Ostrożnie zdejmij spody z papieru za pomocą szpatułki i umieść je z powrotem na blasze uniwersalnej.
Pizze posmaruj sosem pomidorowym i posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella. Grilluj, aż ser się roztopi.
Po zakończeniu grillowania pozostaw pizze do ostygnięcia.
Gdy spody do pizzy ostygną i zastygną, ułóż na nich pomidorki koktajlowe i posiekane liście bazylii.
Accessories: blacha uniwersalna, naczynie szklane z pokrywką, wykrawaczka do ciastek o średnicy 10 cm
Komentarze