Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

500 g - kalafiora
1 szt. - żółtka
40 g - sera koziego
1/2 łyżki - suszonego oregano
1 szczypta - soli
10 g - skrobi ziemniaczanej
Nadzienie:
30 g - sosu pomidorowego
100 g - mozzarelli pokrojonej w kostkę
80 g - pomidorów cherry pokrojonych w plasterki
6 listków - bazylii (świeża)

Opis wykonania

Umyj i oczyść kalafior, a następnie pokrój go na ćwiartki. Umieść w szklanym naczyniu z 80 ml wody, przykryj pokrywką i gotuj zgodnie z zaleceniami.

Za pomocą rozdrabniacza rozdrobnij ugotowany kalafior, do uzyskania konsystencji przypominającej ryż.

Umieść kalafior na drobnym sicie lub ściereczce i odciśnij nadmiar płynu. Proces ten jest ważny dla uzyskania suchego ciasta.

Umieść kalafior w misce z pozostałymi składnikami na ciasto kalafiorowe. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

5. Wyłóż blachę uniwersalną papierem do pieczenia.

Za pomocą foremki do ciastek uformuj z masy kalafiorowej 6 spodów do pizzy o grubości 4-5 mm. Ułóż je na blasze uniwersalnej. Piecz 15 minut w 180°C. Następnie obróć spody pizzy i dokończ pieczenie.

Następnie zdejmij papier do pieczenia ze spodami do pizzy z blachy uniwersalnej. Ostrożnie zdejmij spody z papieru za pomocą szpatułki i umieść je z powrotem na blasze uniwersalnej.

Pizze posmaruj sosem pomidorowym i posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella. Grilluj, aż ser się roztopi.

Po zakończeniu grillowania pozostaw pizze do ostygnięcia.

Gdy spody do pizzy ostygną i zastygną, ułóż na nich pomidorki koktajlowe i posiekane liście bazylii.

Accessories: blacha uniwersalna, naczynie szklane z pokrywką, wykrawaczka do ciastek o średnicy 10 cm

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy