Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Nieoczywiste curry

 Nieoczywiste curry
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nieoczywiste curry z wołowiną i kaszką kukurydzianą to bardzo aromatyczne pobudzające danie idealne na jesienną szarość

Składniki

500 g antrykot
pół łyżeczka Sos worcestershire
10 ml whisky
pół łyżeczka pieprz cayenne
pół łyżeczka papryka wędzona
1 łyżka curry
2 łyżeczka curry
6 łyżka olej rzepakowy
cebula
czosnek
1,5 łyżka mąka pszenna
1 łyżka czerwona pasta curry
400 ml mleczko kokosowe
400 ml przecier pomidorowy
anchois
soczewica
1 łyżka masło
natka pietruszki

Opis wykonania

cebule ,czosnek,natkę,anchois drobno siekamy. Antrykot kroimy na cienkie chude paski do miski wlewamy 3łyżki oleju whisky,pieprz cayenne,paprykę wędzoną,2 łyżeczki curry,sos worcestershire,Wszystko mieszamy by składniki się połączyły,do miski z marynatą wrzucamy antrykot i marynujemy przynajmniej dwie godziny.Pół godziny przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki ,na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej na którym przesmażamy wołowinę.Przesmażoną wołowinę ściągamy z patelni ,na tą samą patelnie wrzucamy masło a następnie cebule z czosnkiem.Gdy cebula się zeszkli dorzucamy łyżkę curry i pastę curry mieszając, chwile smażymy i wsypujemy mąkę gdy wszystkie składniki się połączą wlewamy mleczko kokosowe mieszamy.Gdy mleczko się zagotuje dodajemy przecier pomidorowy a po chwili wcześniej przesmażoną wołowinę.Po około 5 min wrzucamy anchois przykrywamy patelnie i dusimy aż mięso będzie miękkie zwykle 30 min wystarczy od czasu do czasu mieszamy. .15min przed końcem duszenia dodajemy soczewice razem z zalewą.Curry podajemy z kaszką kukurydzianą lub ryżem .Nakladamy na talerz kaszkę curry i posypujemy natką z pietruszki.Paste curry proponuję zrobić samemu
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych