Nieoczywiste curry
4 porcje
60 min
Średnie
Nieoczywiste curry z wołowiną i kaszką kukurydzianą to bardzo aromatyczne pobudzające danie idealne na jesienną szarość
Składniki
500 g antrykot
pół łyżeczka Sos worcestershire
10 ml whisky
pół łyżeczka pieprz cayenne
pół łyżeczka papryka wędzona
1 łyżka curry
2 łyżeczka curry
6 łyżka olej rzepakowy
cebula
czosnek
1,5 łyżka mąka pszenna
1 łyżka czerwona pasta curry
400 ml mleczko kokosowe
400 ml przecier pomidorowy
anchois
soczewica
1 łyżka masło
natka pietruszki
Nieoczywiste curry
Nieoczywiste curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
cebule ,czosnek,natkę,anchois drobno siekamy. Antrykot kroimy na cienkie chude paski do miski wlewamy 3łyżki oleju whisky,pieprz cayenne,paprykę wędzoną,2 łyżeczki curry,sos worcestershire,Wszystko mieszamy by składniki się połączyły,do miski z marynatą wrzucamy antrykot i marynujemy przynajmniej dwie godziny.Pół godziny przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki ,na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej na którym przesmażamy wołowinę.Przesmażoną wołowinę ściągamy z patelni ,na tą samą patelnie wrzucamy masło a następnie cebule z czosnkiem.Gdy cebula się zeszkli dorzucamy łyżkę curry i pastę curry mieszając, chwile smażymy i wsypujemy mąkę gdy wszystkie składniki się połączą wlewamy mleczko kokosowe mieszamy.Gdy mleczko się zagotuje dodajemy przecier pomidorowy a po chwili wcześniej przesmażoną wołowinę.Po około 5 min wrzucamy anchois przykrywamy patelnie i dusimy aż mięso będzie miękkie zwykle 30 min wystarczy od czasu do czasu mieszamy. .15min przed końcem duszenia dodajemy soczewice razem z zalewą.Curry podajemy z kaszką kukurydzianą lub ryżem .Nakladamy na talerz kaszkę curry i posypujemy natką z pietruszki.Paste curry proponuję zrobić samemu
Komentarze