Chleb Shreka
4 porcje
105 min
Średnie
Może wydawać się, że szpinak jest dziwnym dodatkiem do chleba,ale pasuje idealnie. Chleb jest lekki, mięciutki i długo zachowuje świeżość
Składniki
1,5 szklanka szpinak świeży
3 szklanka mąka
1/3 szklanka oliwa z oliwek
7 g drożdże (instant)
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka miód
Chleb Shreka
Chleb Shreka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól i miód oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej obficie oliwą i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach.
Komentarze