Perfumowane ciacho
8 porcje
70 min
Łatwe
Niesamowicie aromatyczne ciasto, które zapachem przeniesie Was w krainę baśni,
Składniki
200 g suszone figi
250 ml zimna woda
1,5 łyżeczka mielony kardamon
200 g mielone migdały
50 g mąka kukurydziana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
120 g ksylitol
6 szt. jajka
2 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżeczka woda różana
2 łyżeczka konfitura z płatków róży lub dżem morelowy
Perfumowane ciacho
Perfumowane ciacho
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W małym garnuszku umieścić figi, zalać przygotowaną wodą, dodać kardamon. Zagotować i gotować przez około 10 minut, na małym ogniu, aż prawie cała woda wsiąknie w figi. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić (podczas studzenia figi wchłoną resztę płynu). Z wystudzonych fig odjąć 5 sztuk i przekroić je na pół.
Jajka wbić do dużej miski i ubić na puszysty krem. Pozostałe figi zblendować. Dodać je do jajek, tak samo, jak zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zmiksować do połączenia. Do powstałej zmiksowanej 'papki' dodać sok z cytryny i wodę różaną, jeszcze raz zmiksować.
Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy, wokół brzegów wyłożyć równo figi, na nie wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży wymieszaną z sokiem z cytryny (2 łyżeczki konfitury + łyżeczka soku z cytryny). Oprószyć płatkami róż.
Komentarze