


Niesamowicie aromatyczne ciasto, które zapachem przeniesie Was w krainę baśni,
W małym garnuszku umieścić figi, zalać przygotowaną wodą, dodać kardamon. Zagotować i gotować przez około 10 minut, na małym ogniu, aż prawie cała woda wsiąknie w figi. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić (podczas studzenia figi wchłoną resztę płynu). Z wystudzonych fig odjąć 5 sztuk i przekroić je na pół. Jajka wbić do dużej miski i ubić na puszysty krem. Pozostałe figi zblendować. Dodać je do jajek, tak samo, jak zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zmiksować do połączenia. Do powstałej zmiksowanej 'papki' dodać sok z cytryny i wodę różaną, jeszcze raz zmiksować. Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy, wokół brzegów wyłożyć równo figi, na nie wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży wymieszaną z sokiem z cytryny (2 łyżeczki konfitury + łyżeczka soku z cytryny). Oprószyć płatkami róż.