Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowicie aromatyczne ciasto, które zapachem przeniesie Was w krainę baśni,

Składniki

200 g suszone figi
250 ml zimna woda
1,5 łyżeczka mielony kardamon
200 g mielone migdały
50 g mąka kukurydziana
1 łyżeczka proszek do pieczenia
120 g ksylitol
6 szt. jajka
2 łyżeczka sok z cytryny
1 łyżeczka woda różana
2 łyżeczka konfitura z płatków róży lub dżem morelowy

Opis wykonania

W małym garnuszku umieścić figi, zalać przygotowaną wodą, dodać kardamon. Zagotować i gotować przez około 10 minut, na małym ogniu, aż prawie cała woda wsiąknie w figi. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić (podczas studzenia figi wchłoną resztę płynu). Z wystudzonych fig odjąć 5 sztuk i przekroić je na pół. Jajka wbić do dużej miski i ubić na puszysty krem. Pozostałe figi zblendować. Dodać je do jajek, tak samo, jak zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zmiksować do połączenia. Do powstałej zmiksowanej 'papki' dodać sok z cytryny i wodę różaną, jeszcze raz zmiksować. Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy, wokół brzegów wyłożyć równo figi, na nie wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży wymieszaną z sokiem z cytryny (2 łyżeczki konfitury + łyżeczka soku z cytryny). Oprószyć płatkami róż.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych