Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pikantny chleb który zawsze się udaje

Pikantny chleb który zawsze się udaje
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To jest chleb który zawsze się udaje, czas na przygotowanie chleba jest bardzo krótki, zapewniam że znika w jeszcze krótszym czasie.

Składniki

1/2 kg Mąka pszenna lub pszenna razowa (lub inna wychodzi z każdej mąki)
2 łyżka Siemię lniane w ziarnach
2 łyżka Ostropest plamisty
1/2 szklanka Otręby pszenne lub żytnie mogą być też otreby gryczane
1 łyżka Sezam
1 łyżka Czarnuszka
1 łyżka Pestki dyni
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Cukier
3 dkg Drożdże w proszku lub świeże
1/2 l Woda
1 łyżka Oliwa smakowa z chili może być każda inna oliwa smakowa

Opis wykonania

Mąkę, ziarna , sól cukier i drożdże wymieszać, zalać ciepła wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą smakową, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec ok 50 minut w temp. 230 st. (jeśli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn, jeśli nie chcemy aby chleb był pikantny używamy oliwy z tymiankiem czy jakiejś innej smakowej).

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych