Pikantny chleb który zawsze się udaje
4 porcje
80 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
To jest chleb który zawsze się udaje, czas na przygotowanie chleba jest bardzo krótki, zapewniam że znika w jeszcze krótszym czasie.
Składniki
1/2 kg Mąka pszenna lub pszenna razowa (lub inna wychodzi z każdej mąki)
2 łyżka Siemię lniane w ziarnach
2 łyżka Ostropest plamisty
1/2 szklanka Otręby pszenne lub żytnie mogą być też otreby gryczane
1 łyżka Sezam
1 łyżka Czarnuszka
1 łyżka Pestki dyni
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Cukier
3 dkg Drożdże w proszku lub świeże
1/2 l Woda
1 łyżka Oliwa smakowa z chili może być każda inna oliwa smakowa
Pikantny chleb który zawsze się udaje
Pikantny chleb który zawsze się udaje
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, ziarna , sól cukier i drożdże wymieszać, zalać ciepła wodą i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyrobić ponownie i przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą smakową, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Piec ok 50 minut w temp. 230 st. (jeśli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn, jeśli nie chcemy aby chleb był pikantny używamy oliwy z tymiankiem czy jakiejś innej smakowej).
Komentarze