Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placek z mięsem mielonym i fasolką kidney

Placek z mięsem mielonym i fasolką kidney
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

350 g - mąki
1/2 łyżeczki - soli
150 g - masła (zimne)
75 ml - lodowatej wody
250 g - ziemniaków
50 ml - bulionu warzywnego
2 szt. - cebuli
1 ząbek - czosnku
4 łyżki - oliwy z oliwek
125 g - fasolki kidney z puszki
750 g - mieszanego mięsa mielonego
- sól morska
- pieprz czarny
2 gałązki - rozmarynu (świeży)
2 łodygi - oregano
1 pęczek - natki pietruszki (świeża)
- masło do natłuszczenia
1 szt. - żółtka do posmarowania

Opis wykonania

Dodaj mąkę i sól do miski. Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Ugniataj ciasto hakiem miksera ręcznego lub robota kuchennego na niskim trybie, aby uzyskać drobną mieszankę przypominającą kruszonkę. Dodaj zimną wodę do mąki i krótko ugniataj. Uformuj ciasto w kulę, dociśnij na płasko i schładzaj przez około 30 minut.

Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Umieść je w garnku, dodaj bulion warzywny i ugotuj. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków.

Cebulę i ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż cebulę oraz czosnek. Fasolę wsyp na sito. Krótko przepłucz i pozostaw, aż ocieknie. Do cebuli dodaj mięso mielone i podsmaż je. Dopraw solą i pieprzem. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj.

Umieść ziemniaki w dużej misce. Dodaj mieszankę mięsa mielonego, fasolę i zioła, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Natłuść formę do pieczenia. Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, aż będzie nieco większe niż forma na ciasto. Umieść ciasto w formie. Ciasto powinno wystawać ponad brzeg foremki. Nakłuj ciasto widelcem kilka razy i równomiernie rozprowadź na nim nadzienie.

6. Rozwałkuj pozostałe ciasto. Posmaruj wodą tylko górną krawędź ciasta w naczyniu. Umieść pokrywkę z ciasta na wierzchu i uszczelnij krawędzie ciasta.

7. Ubij żółtko i posmaruj nim ciasto. Przy użyciu widelca narysuj wzór i przebij kilka otworów drewnianym szpikulcem. Upiecz ciasto zgodnie ze wskazówkami.

Wskazówka: gorące powietrze 180°C 40-45 minut

Accessories: forma do pieczenia, średnica 26 cm

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Testerka84
Do tego barszczyk i obiad gotowy

Powiązane przepisy