Placek z mięsem mielonym i fasolką kidney
8 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Placek z mięsem mielonym i fasolką kidney
Placek z mięsem mielonym i fasolką kidney
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dodaj mąkę i sól do miski. Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Ugniataj ciasto hakiem miksera ręcznego lub robota kuchennego na niskim trybie, aby uzyskać drobną mieszankę przypominającą kruszonkę. Dodaj zimną wodę do mąki i krótko ugniataj. Uformuj ciasto w kulę, dociśnij na płasko i schładzaj przez około 30 minut.
Ziemniaki umyj i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Umieść je w garnku, dodaj bulion warzywny i ugotuj. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Cebulę i ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż cebulę oraz czosnek. Fasolę wsyp na sito. Krótko przepłucz i pozostaw, aż ocieknie. Do cebuli dodaj mięso mielone i podsmaż je. Dopraw solą i pieprzem. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Umieść ziemniaki w dużej misce. Dodaj mieszankę mięsa mielonego, fasolę i zioła, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Natłuść formę do pieczenia. Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, aż będzie nieco większe niż forma na ciasto. Umieść ciasto w formie. Ciasto powinno wystawać ponad brzeg foremki. Nakłuj ciasto widelcem kilka razy i równomiernie rozprowadź na nim nadzienie.
6. Rozwałkuj pozostałe ciasto. Posmaruj wodą tylko górną krawędź ciasta w naczyniu. Umieść pokrywkę z ciasta na wierzchu i uszczelnij krawędzie ciasta.
7. Ubij żółtko i posmaruj nim ciasto. Przy użyciu widelca narysuj wzór i przebij kilka otworów drewnianym szpikulcem. Upiecz ciasto zgodnie ze wskazówkami.
Wskazówka: gorące powietrze 180°C 40-45 minut
Accessories: forma do pieczenia, średnica 26 cm
Komentarze