Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią.
2 porcje
40 min
Łatwe
Delikatna polędwica wołowa w duecie z owocami morza ,jarmużem oraz dynią w winnej kąpieli.
Składniki
500 g polędwica wołowa
15 szt. krewetki
250 g dynia hokkaido
jarmuż
czosnek
1 szt. papryczka chili
2 łyżeczka miód
150 ml białe wino
imbir
świeży rozmaryn
limonka
olej
pieprz
sól
Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią.
Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynia :
Dynie obieramy ze skóry, kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju , wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz połowę papryczki chili. Następnie wrzucamy dynie, podsmażamy - dodajemy łyżeczkę miodu, posiekane liście rozmarynu ,starty imbir, pieprz, sól. Chwile smażymy, podlewamy białym winem. Dusimy na małym ogniu - ewentualnie podlewając wodą do czasu, aż dynia będzie lekko al dente a płyn odparuje.
Mięso :
Kroimy na 3 cm paseczki , pieprzymy, Smażymy chwilę na złoty kolor z obu stron na bardzo nagrzanym tłuszczu. Zdejmujemy aby mięso „ odpoczęło ”.
Krewetki z jarmużem :
Oczyścić krewetki osuszyć, doprawić solą, pieprzem. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej części.
Rozgrzewamy olej, Wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz połowę papryczki chili. Podsmażamy ,wrzucamy jarmuż. Patelnię przykrywamy, aby jarmuż szybciej zmiękł. Po około 4 minutach dodajemy krewetki, zwiększamy ogień i smażymy
do momentu, aż krewetki zrobią się różowe.
Wrzucamy na patelnię polędwice oraz dynie, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z limonki ,pieprzem ,solą. Wykładamy na talerze posypujemy posiekaną kolendrą lub kiełkami. Smacznego...
Komentarze