Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią.

Polędwica wołowa z krewetkami , jarmużem oraz miodowo-winną dynią.
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatna polędwica wołowa w duecie z owocami morza ,jarmużem oraz dynią w winnej kąpieli.

Składniki

500 g polędwica wołowa
15 szt. krewetki
250 g dynia hokkaido
jarmuż
czosnek
1 szt. papryczka chili
2 łyżeczka miód
150 ml białe wino
imbir
świeży rozmaryn
limonka
olej
pieprz
sól

Opis wykonania

Dynia : Dynie obieramy ze skóry, kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju , wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz połowę papryczki chili. Następnie wrzucamy dynie, podsmażamy - dodajemy łyżeczkę miodu, posiekane liście rozmarynu ,starty imbir, pieprz, sól. Chwile smażymy, podlewamy białym winem. Dusimy na małym ogniu - ewentualnie podlewając wodą do czasu, aż dynia będzie lekko al dente a płyn odparuje. Mięso : Kroimy na 3 cm paseczki , pieprzymy, Smażymy chwilę na złoty kolor z obu stron na bardzo nagrzanym tłuszczu. Zdejmujemy aby mięso „ odpoczęło ”. Krewetki z jarmużem : Oczyścić krewetki osuszyć, doprawić solą, pieprzem. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej części. Rozgrzewamy olej, Wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku oraz połowę papryczki chili. Podsmażamy ,wrzucamy jarmuż. Patelnię przykrywamy, aby jarmuż szybciej zmiękł. Po około 4 minutach dodajemy krewetki, zwiększamy ogień i smażymy do momentu, aż krewetki zrobią się różowe. Wrzucamy na patelnię polędwice oraz dynie, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z limonki ,pieprzem ,solą. Wykładamy na talerze posypujemy posiekaną kolendrą lub kiełkami. Smacznego...
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych