

Wakacje to pora na czarne jagody w lesie,a te są głównym bohaterem mojego przepisu.Wspólne zbieranie i lepienie pierogów-wspaniała zabawa
Mąkę przesiać na stolnicę.Wbić jajko,wlać gorącą wodę,opruszyć solą i zagnieść gładkie elastyczne ciasto.Cienko rozwałkować szklanką wykroić krążki.Jagody przebrać umyć poczekać aż wyschną .Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru.Krążki składać na pół lekko ugniatając jagody zlepić formując apetycznego pierożka.Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu lekko osolić,gdy woda będzie się gotowała wrzucać pierogi,gdy wypłyną gotować jeszcze 4 minuty,wyjmować łyżką cedzakową osączyć na sitku przełożyć na talerz polewając roztopionym masłem,posypać cukrem i podawać ze śmietaną .Pycha