Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wakacje to pora na czarne jagody w lesie,a te są głównym bohaterem mojego przepisu.Wspólne zbieranie i lepienie pierogów-wspaniała zabawa

Składniki

500 g mąka
1 szt. jajko
1 szklanka gorąca woda
500 ml leśne jagody
1/2 szklanka cukier
2 łyżka masło
4 łyżka słódka gęsta śmietana
1 łyżeczka sól

Opis wykonania

Mąkę przesiać na stolnicę.Wbić jajko,wlać gorącą wodę,opruszyć solą i zagnieść gładkie elastyczne ciasto.Cienko rozwałkować szklanką wykroić krążki.Jagody przebrać umyć poczekać aż wyschną .Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru.Krążki składać na pół lekko ugniatając jagody zlepić formując apetycznego pierożka.Dużą ilość wody zagotować w szerokim rondlu lekko osolić,gdy woda będzie się gotowała wrzucać pierogi,gdy wypłyną gotować jeszcze 4 minuty,wyjmować łyżką cedzakową osączyć na sitku przełożyć na talerz polewając roztopionym masłem,posypać cukrem i podawać ze śmietaną .Pycha
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych