Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną

Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z mąki razowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne.

Składniki

250 g mąki razowej
50 g mąki poznańskiej
2 łyżka oleju rzepakowego
1 szczypta soli
120 ml wody
100 g kaszy gryczanej białej
200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku)
garść natki pietruszki
1 szt. gałązka świeżego lubczyku
1 łyżeczka całego kminku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
mielona papryczka chili do smaku
sól himalajska do smaku
1 szt. małe jajko
2 łyżka łyżki bułki tartej
mąka razowa do podsypania
olej rzepakowy do smażenia

Opis wykonania

Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kapustę miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju, z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada: kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych