Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną

Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z mąki razowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne.

Składniki

250 g mąki razowej
50 g mąki poznańskiej
2 łyżka oleju rzepakowego
1 szczypta soli
120 ml wody
100 g kaszy gryczanej białej
200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku)
garść natki pietruszki
1 szt. gałązka świeżego lubczyku
1 łyżeczka całego kminku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
mielona papryczka chili do smaku
sól himalajska do smaku
1 szt. małe jajko
2 łyżka łyżki bułki tartej
mąka razowa do podsypania
olej rzepakowy do smażenia

Opis wykonania

Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kapustę miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju, z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada: kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych