Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb o śródziemnomorskim smaku idealny dla osób na diecie paleo, a także eliminacyjnej lub bezglutenowej. Posmakuje także tym,którzy na diecie nie są

Składniki

1 szklanka oliwki
8 szt. suszone pomidory
3/4 szklanka oliwa z oliwek
7 szt. jaja
1/3 szklanka mąka lniana
1/3 szklanka mąka ryżowa
1 szklanka cukinia
2 łyżka pesti dyni
1 łyżeczka ocet jabłkowy

Opis wykonania

Na początku robimy pesto z suszonych pomidorów i oliwek, wrzucając je do blendera i dodając około 1/3 szklanki oliwy. Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy 3-4 łyżki oliwy oraz pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę, a potem bardzo dokładnie odciśniętą startą na drobnych oczkach cukinię (inaczej może powstać zakalec) Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni. Masę przelewamy do foremki 10x20 cm i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180°C Pesto z oliwek i suszonych pomidorów jest dość słone, więc nie trzeba chleba solić

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pesto nadaje niesamowitego smaku. Na pewno powtórzę. Polecam