Spaghetti Carbonara
5 porcje
25 min
Łatwe
Prosty a jednocześnie najpyszniejszy makaron.Mój przepis jest wersją ze śmietaną.
Polecam.
Składniki
350g. makaronu spaghetti
200g. wędzonego boczku
1 średnia cebula
50ml. białego wytrawnego wina
50g masła klarowanego
200ml. śmietany 36%
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 ząbki drobno siekanego czosnku
3 kurze żółtka
2 łyżki potartego parmezanu
pomidorki koktajloe do dekoracji
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie boczek,cebulę kroimy w kostkę.Makaron odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy boczek lekko rumienimy dodajemy cebulę,czosnek,chwilę smażymy,zalewamy winem,redukujemy aż alkohol wyparuje i zostanie sam aromat,dodajemy pietruszkę,wrzucamy makaron.Śmietanę i żółtka mieszamy razem wlewamy na patelnię energicznie mieszamy,doprawiamy do smaku. Spaghetti dzielimy na porcję każdą posypujemy parmezanem,dekorujemy pomidorkami.SMACZNEGO
Komentarze