Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcji

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty a jednocześnie najpyszniejszy makaron.Mój przepis jest wersją ze śmietaną. Polecam.

Składniki

350g. makaronu spaghetti
200g. wędzonego boczku
1 średnia cebula
50ml. białego wytrawnego wina
50g masła klarowanego
200ml. śmietany 36%
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 ząbki drobno siekanego czosnku
3 kurze żółtka
2 łyżki potartego parmezanu
pomidorki koktajloe do dekoracji

Opis wykonania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie boczek,cebulę kroimy w kostkę.Makaron odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy boczek lekko rumienimy dodajemy cebulę,czosnek,chwilę smażymy,zalewamy winem,redukujemy aż alkohol wyparuje i zostanie sam aromat,dodajemy pietruszkę,wrzucamy makaron.Śmietanę i żółtka mieszamy razem wlewamy na patelnię energicznie mieszamy,doprawiamy do smaku. Spaghetti dzielimy na porcję każdą posypujemy parmezanem,dekorujemy pomidorkami.SMACZNEGO

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych