Stek/Śliwka/Gruszka i Pietruszka/Camembert
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Klasyczny stek, słodko-pikantny śliwkowy sos BBQ a do tego delikatne pure gruszkowo-pietruszkowe i wyraziste smażone serki .
Składniki
2 szt. Stek z rostbefu (250-300g.)
4 szt. Ząbek czosnku
2 szt. Rozmaryn świeży
2 szczypta Gorczyca biała
sól,pieprz
olej,masło
1 szt. Cebula biała
2 szt. Pomidory Malinowe
1 garść Śliwki suszone
1 łyżka Papryka słodka
2 łyżka Papryka ostra
1 szczypta cukier brązowy
2 szt. Gruszki zielone
2 szt. Korzeń pietruszki
1 łyżeczka Miód lawendowy
1 szt. Anyż w gwiazdkach
2 szt. Goździki
2 szt. Kardamon
1 szt. Tymianek świeży
1 szt. Zielona pietruszka świeża
1 szczypta Czarnuszka
1/2 szt. Camembert
25 g Paluszki Grissini
1 szt. Jajko
Stek/Śliwka/Gruszka i Pietruszka/Camembert
Stek/Śliwka/Gruszka i Pietruszka/Camembert
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przed rozpoczęciem wyjmij steki z lodówki do uzyskania temp. pokojowej.
Śliwkowy sos BBQ
Rozgrzej olej w małym rondelku.
Cebulę,pomidory i śliwki pokrój w kostkę,i wrzuć do rondla
Dopraw całość Papryką ostrą i słodką , solą oraz cukrem brązowym.
Gotuj bez przykrycia przez ok 10-15 min na małym ogniu.
Zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito 2 razy.
Podgrzej i dodaj łyżkę zimnego masła ( nie gotuj )
Pure Gruszkowo-Pietruszkowe
Rozgrzej mały garnek
obierz pietruszkę i gruszkę , z gruszki usuń gniazda nasienne ,
pokrój w kostkę i wrzuć do garnka bez tłuszczu , praż przez ok.2 min
dodaj łyżkę masła , łyżeczkę miodu , anyż,goździki,kardamon,tymianek i natkę i duś na wolnym ogniu do miękkości
wyjmij przyprawy korzenne i gałązki tymianku i pietruszki
zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito
posyp czarnuszką
Panierowany Camembert
Paluszki grissini zmiksuj lub pokrusz, i o panieruj w nich kawałki camemberta 2 razy
całość smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia
Steki
rozgrzej patelnie do momentu dymienia
Steki nasmaruj olejem Lekko natrzyj solą
Smaż ze wszystkich 4 stron do zrumienienia razem z Czosnkiem i Rozmarynem
Daj mięsu odpocząć i dokończ w piecu na 100 stopni
Komentarze