Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Stek/Śliwka/Gruszka i Pietruszka/Camembert

Stek/Śliwka/Gruszka i Pietruszka/Camembert
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczny stek, słodko-pikantny śliwkowy sos BBQ a do tego delikatne pure gruszkowo-pietruszkowe i wyraziste smażone serki .

Składniki

2 szt. Stek z rostbefu (250-300g.)
4 szt. Ząbek czosnku
2 szt. Rozmaryn świeży
2 szczypta Gorczyca biała
sól,pieprz
olej,masło
1 szt. Cebula biała
2 szt. Pomidory Malinowe
1 garść Śliwki suszone
1 łyżka Papryka słodka
2 łyżka Papryka ostra
1 szczypta cukier brązowy
2 szt. Gruszki zielone
2 szt. Korzeń pietruszki
1 łyżeczka Miód lawendowy
1 szt. Anyż w gwiazdkach
2 szt. Goździki
2 szt. Kardamon
1 szt. Tymianek świeży
1 szt. Zielona pietruszka świeża
1 szczypta Czarnuszka
1/2 szt. Camembert
25 g Paluszki Grissini
1 szt. Jajko

Opis wykonania

Przed rozpoczęciem wyjmij steki z lodówki do uzyskania temp. pokojowej. Śliwkowy sos BBQ Rozgrzej olej w małym rondelku. Cebulę,pomidory i śliwki pokrój w kostkę,i wrzuć do rondla Dopraw całość Papryką ostrą i słodką , solą oraz cukrem brązowym. Gotuj bez przykrycia przez ok 10-15 min na małym ogniu. Zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito 2 razy. Podgrzej i dodaj łyżkę zimnego masła ( nie gotuj ) Pure Gruszkowo-Pietruszkowe Rozgrzej mały garnek obierz pietruszkę i gruszkę , z gruszki usuń gniazda nasienne , pokrój w kostkę i wrzuć do garnka bez tłuszczu , praż przez ok.2 min dodaj łyżkę masła , łyżeczkę miodu , anyż,goździki,kardamon,tymianek i natkę i duś na wolnym ogniu do miękkości wyjmij przyprawy korzenne i gałązki tymianku i pietruszki zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito posyp czarnuszką Panierowany Camembert Paluszki grissini zmiksuj lub pokrusz, i o panieruj w nich kawałki camemberta 2 razy całość smaż na głębokim tłuszczu do zrumienienia Steki rozgrzej patelnie do momentu dymienia Steki nasmaruj olejem Lekko natrzyj solą Smaż ze wszystkich 4 stron do zrumienienia razem z Czosnkiem i Rozmarynem Daj mięsu odpocząć i dokończ w piecu na 100 stopni
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
przepyszne danie

Powiązane przepisy