Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szpinakowe szaleństwo, sałatka z kotlecikami

Szpinakowe szaleństwo, sałatka z kotlecikami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Duża dawka antyoksydantów, żelaza, błonnika i białka. Szybki i pożywny obiad w pracy w wersji pudełkowej.

Składniki

10 g Musztarda Sarepska
2 łyżeczka Ocet balsamiczny
150 g Szpinak świeży
20 g Olej lniany/oliwa z oliwek
150 g Pomidor (jeden średni)
150 g Papryka (jedna mała)
60 g Oliwki zielone/ czarne
Przyprawy: oregano, sól, pieprz
150 g Szpinak mrożony
200 g Pierś z indyka/kurczaka
1 szt. Białko z jaja
20 g Bułka tarta (lub zmielony/pokruszony chleb)
1 szt. Czosnek ząbek
Przyprawy: curry, sól, pieprz

Opis wykonania

1 porcje: KCAL: 362, B:26/ W:14 /14 /T:14 /Bł:6 (bez ryżu/kaszy) Sałatka: Świeży szpinak płuczemy i zostawiamy na sitku. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a oliwki na połówki. W misce (lub pojemniku, który zamierzamy zabrać ze sobą) mieszamy olej lniany, musztardę, ocet balsamiczny i przyprawy. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki i wszystko mieszamy. Jeśli sałatka robiona jest dzień wcześniej (ja zabieram do pracy) to szpinak układamy na samej górze i mieszamy dopiero następnego dnia. Kotleciki: Szpinak rozmrozić i zostawić na sitku, żeby odciekł. Pierś z indyka/kurczaka zmielić i dodać szpinak, białko jajka, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy do smaku (curry, sól i pieprz). Wszystko razem wyrobić i dodać połowę bułki tartej. Wyrobić masę i jeśli dalej jest mało kleista to dodać pozostałą bułkę. Z masy formujemy kotleciki 6 sztuk. Rozgrzewamy patelnie, natłuszczamy olejem kokosowym i układamy kotleciki. Patelnię przykrywamy pokrywką i na bardzo małym ogniu smażymy kotleciki z obydwu stron. Jak kotlety ostygną wykładamy na przygotowaną sałatkę. Zamykamy pudełko i gotowe. Jeśli ktoś chce można ugotować do tego ryż lub kaszę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Testerka84
Bomba witaminowa

Powiązane przepisy

Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.