Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szpinakowe szaleństwo, sałatka z kotlecikami

Szpinakowe szaleństwo, sałatka z kotlecikami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Duża dawka antyoksydantów, żelaza, błonnika i białka. Szybki i pożywny obiad w pracy w wersji pudełkowej.

Składniki

10 g Musztarda Sarepska
2 łyżeczka Ocet balsamiczny
150 g Szpinak świeży
20 g Olej lniany/oliwa z oliwek
150 g Pomidor (jeden średni)
150 g Papryka (jedna mała)
60 g Oliwki zielone/ czarne
Przyprawy: oregano, sól, pieprz
150 g Szpinak mrożony
200 g Pierś z indyka/kurczaka
1 szt. Białko z jaja
20 g Bułka tarta (lub zmielony/pokruszony chleb)
1 szt. Czosnek ząbek
Przyprawy: curry, sól, pieprz

Opis wykonania

1 porcje: KCAL: 362, B:26/ W:14 /14 /T:14 /Bł:6 (bez ryżu/kaszy) Sałatka: Świeży szpinak płuczemy i zostawiamy na sitku. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a oliwki na połówki. W misce (lub pojemniku, który zamierzamy zabrać ze sobą) mieszamy olej lniany, musztardę, ocet balsamiczny i przyprawy. Do sosu dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, oliwki i wszystko mieszamy. Jeśli sałatka robiona jest dzień wcześniej (ja zabieram do pracy) to szpinak układamy na samej górze i mieszamy dopiero następnego dnia. Kotleciki: Szpinak rozmrozić i zostawić na sitku, żeby odciekł. Pierś z indyka/kurczaka zmielić i dodać szpinak, białko jajka, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy do smaku (curry, sól i pieprz). Wszystko razem wyrobić i dodać połowę bułki tartej. Wyrobić masę i jeśli dalej jest mało kleista to dodać pozostałą bułkę. Z masy formujemy kotleciki 6 sztuk. Rozgrzewamy patelnie, natłuszczamy olejem kokosowym i układamy kotleciki. Patelnię przykrywamy pokrywką i na bardzo małym ogniu smażymy kotleciki z obydwu stron. Jak kotlety ostygną wykładamy na przygotowaną sałatkę. Zamykamy pudełko i gotowe. Jeśli ktoś chce można ugotować do tego ryż lub kaszę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych