


Jeśli lubisz wypieki z owocami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją czereśni to moja propozycja na letni deser.
Przygotuj ciasto – w misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy haka wyrób wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Stopniowo dodawaj wodę, miksując aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj.
Ciasto wyjmij z lodówki. Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy 26 cm.
Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszeniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Podpieczone ciasto wypełnij czereśniami, posyp cukrem i cynamonem.
Drugą część ciasta również rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na owocach tworząc charakterystyczną kratkę i włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika.
Piecz tartę w temperaturze 190°C przez około 35-40 minut, aż ładnie się zarumieni.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.