Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z czereśniami

Opis wykonania

Jeśli lubisz wypieki z owocami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją czereśni to moja propozycja na letni deser.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Tarta z czereśniami - krok 1

Przygotuj ciasto – w misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy haka wyrób wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Stopniowo dodawaj wodę, miksując aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta z czereśniami - krok 2

Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj.

Ciasto wyjmij z lodówki. Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy 26 cm.

Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszeniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Tarta z czereśniami - krok 3

Podpieczone ciasto wypełnij czereśniami, posyp cukrem i cynamonem.

Drugą część ciasta również rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na owocach tworząc charakterystyczną kratkę i włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika.

Tarta z czereśniami - krok 4

Piecz tartę w temperaturze 190°C przez około 35-40 minut, aż ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.