Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli lubisz wypieki z owocami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją czereśni to moja propozycja na letni deser.

Składniki

320 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
125 ml zimnej wody
600 g czereśni
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki cukru
cukier puder do posypania tarty

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – w misie robota kuchennego umieść przesianą mąkę z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy haka wyrób wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Stopniowo dodawaj wodę, miksując aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

2

Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj.

Ciasto wyjmij z lodówki. Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy 26 cm.

Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszeniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Podpieczone ciasto wypełnij czereśniami, posyp cukrem i cynamonem.

Drugą część ciasta również rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na owocach tworząc charakterystyczną kratkę i włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika.

4

Piecz tartę w temperaturze 190°C przez około 35-40 minut, aż ładnie się zarumieni.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Zamiast czereśni dodałam jagody. Bardzo smaczna!😀

Powiązane przepisy