Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Podróż po polskiej kuchni

Podróż po polskiej kuchni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Polska kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia – pełna bogatych smaków, różnorodnych składników i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Sprawdź nasze inspiracje!

Zupy

Każdy region ma swoje specjały, ale kilka z nich jest szczególnie popularnych w całym kraju: żurek, zupa ogórkowa, rosół czy krupnik. Te ciepłe i aromatyczne zupy są nieodłącznym elementem polskich obiadów, a ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?

Zupy bez mięsa są smaczne, lekkie, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Możesz przyrządzić je praktycznie z każdego warzywa. A możliwości jest wiele – od tradycyjnych, domowych zup po bardziej wyszukane smaki. Zupy bez mięsa są chętnie jadane nie tylko przez...

Jak zużyć nadmiar zupy pomidorowej?

W przypadku nadmiaru rosołu przerobienie go na inną zupę nie jest trudne. Ale co zrobić z nadmiarem pomidorówki? Jak ją przerobić i wykorzystać ponownie? Zamiast wylewać dobrą zupę do zlewu, można na jej bazie przygotować m.in. krem warzywny lub aromatyczny...

Tradycyjne zupy polskie

Zupy goszczą na polskich stołach od dawna. Są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Zwłaszcza latem gdy zaczyna się sezon na większość warzyw. Zupy równie chętnie są przygotowane zimą, ponieważ skutecznie rozgrzewają. Szczególnie po przyjściu do domu, gdy na zewnątrz temperatura...

Dodatki do zup

Zupy o kremowej konsystencji W przypadku zup-kremów najlepiej pasować będą chrupiące dodatki. Najprościej będzie skorzystać z grzanek. Bardziej wymagający mogą wypróbować groszek ptysiowy czy warzywne chipsy.   Kołduny, uszka, makarony Dobrze znane w polskiej kuchni są uszka i kołduny z...

Pierogi

Pierogi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni na świecie. Możesz je przyrządzać na wiele sposobów i z różnymi nadzieniami. Od klasycznych pierogów ruskich, przez pierogi z kapustą i grzybami, po te na słodko z owocami (przykładowo: pierogi z truskawkami, jagodami lub czereśniami) – każda wersja ma swoich miłośników i każdy kęs to smakowa podróż przez polską tradycję kulinarną.

Najlepsze ciasto na pierogi

Wyrabianie ciasta na pierogi wydaje się trudne i pracochłonne. Jednocześnie pierogi kojarzą się z domem, gdzie mama lub babcia dbała o rodzinę i w porze obiadowej potrafiła zebrać ją przy stole. Sekret pierogów i ich wyjątkowego smaku tkwi w cieście. Nawet...

Jak i ile gotować pierogi by były idealne?

Większość zna i lubi pierogi. To klasyka polskiej kuchni. Różnimy się pod względem preferencji dotyczących farszu. Jest wiele możliwości łączenia smaków i produktów. Niezależnie od ulubionych składników farszu ważne jest, by wiedzieć, ile czasu i jak gotować pierogi. Odpowiedni sposób...

Pierogowe vademecum - co musisz o wiedzieć o pierogach?

Nazwa jakiego dania naszej rodzimej kuchni nie ma swojego tłumaczenia w wielu językach, za to gdy jest wymawiana za granicą, każdy od razu wie, o czym mowa? Naturalnie chodzi o pierogi!  Zwyczaj nadziewania ciasta farszem i gotowania bądź smażenia takich...

Idealne ciasto na pierogi?

Pamiętamy, co mówiły mamy i babcie, że podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi. Ja je zrobić, by było smaczne i pozwoliło na stworzenie atrakcyjnego dania? Gotowanie - zobacz przepisy. W cieście na pierogi najważniejsze są składniki To, jakich składników...

Pierogi – różne rodzaje ciasta i farszu

Pierogi to danie bardzo wdzięczne. Można je przygotowywać na różne sposoby, a praktycznie zawsze jest smaczne i wygląda pięknie. Dlatego warto eksperymentować z ciastem na pierogi, bo monotonia nigdy nie jest dobra. Odmiana natomiast wprowadza do naszego życia coś atrakcyjnego....

Dania mączne

Polska kuchnia obfituje w dania mączne, które są nie tylko pyszne, ale i sycące. Kopytka, pierogi i kluski leniwe lub knedle to tylko niektóre z nich. Te potrawy nierzadko pojawiają się na polskich stołach.

Dania mięsne

Mięso to istotny składnik polskiej kuchni, a bogactwo smaków i technik przygotowywania sprawia, że polskie potrawy mięsne potrafią zachwycić każdego. Kotlet schabowy albo mielony, bigos z kiełbasą oraz gołąbki w kapuście włoskiej  – te dania to klasyka polskiej kuchni, które na stałe wpisały się w kulinarną tradycję naszego kraju.

Dania rybne

Ryby również zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni, zwłaszcza w regionach nadmorskich i w czasie świąt. Śledź w oleju czy smażony karp to tylko niektóre z propozycji, które zachwycają swoją prostotą i głębią smaku.

Jak kupować ryby?

Świeża i dobrze przyrządzona ryba to niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jednak nawet najlepszy kucharz nie przygotuje dobrej potrawy z rybą w roli głównej, jeśli będzie ona nieświeża. Nie każdy wie na co zwracać uwagę podczas zakupów w sklepie rybnym....

Dlaczego warto jeść śledzie? Czy śledzie są zdrowe?

Wielu osobom śledzie kojarzą się głównie ze Świętami. Jednak te małe morskie ryby smakują doskonale nie tylko od święta. Sprawdzą się jako przekąska, pożywna kolacja czy składnik sałatki. Z powodzeniem można je podawać w śmietanie, w occie, z dodatkiem orzechów...

Jak przyprawić rybę do smażenia? Przyprawy i zioła idealne do ryb

Ryby są bardzo różnorodne, a zarazem delikatne w smaku. Dzięki temu są doskonałą bazę dla kulinarnych eksperymentów. Odpowiednio dobrane przyprawy i zioła potrafią wydobyć z nich głębię smaku, podkreślić ich naturalny aromat, a nawet wpłynąć na ich teksturę. W tym...

Jak rozmrozić rybę?

Chcesz cieszyć się wyjątkowym smakiem ryby bez utraty unikalnej tekstury? Myślisz o podaniu bliskim ryby na obiad i potrzebujesz szybko ją rozmrozić? Ten artykuł jest dla Ciebie! Dowiesz się z niego, jak błyskawicznie rozmrozić filet, ile czasu może spędzić w...

Produkty kiszone i marynowane

Kiszonki to jedna z najbardziej charakterystycznych cech polskiej kuchni. Ogórki kiszone, kapusta kiszona czy marynowana papryka nie tylko dodają smaku wielu potrawom, ale także są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Poznaj nasze inspiracje!

Słodkości

Polskie desery to raj dla łasuchów. Często wykorzystasz do ich przygotowania sezonowe owoce. Tradycyjne wypieki: szarlotka, makowiec, a także drożdżówki z serem podbijają serca nie tylko Polaków.

Co to są drożdże? Co z nimi zrobić?

Czy wiesz „z czego są drożdże”? Choć bardzo często stosujemy je w kuchni, to najczęściej nie wiemy, czym w ogóle są drożdże. W artykule wyjaśniamy ich pochodzenie, podsuwamy pomysły na drożdżowe przysmaki oraz pokazujemy, jak zrobić drożdże w domu. Sprawdźcie!...

Jak przygotować mak mielony?

Mak mielony to popularny składnik wielu smacznych potraw. Ma bogatą historię i szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale również cennym źródłem składników odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jak właściwie przygotować mak mielony, aby wydobyć pełnię...

Jak przygotować jabłka na szarlotkę?

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Przygotowywana jest w wielu różnych wariantach, na cieście kruchym, drożdżowym, pod kruszonką lub na delikatnym biszkopcie. Można wręcz powiedzieć, że ile gospodyń domowych, tyle przepisów na szarlotkę....

Jak zrobić idealną kruszonkę do ciasta?

Kruszonka jest smakowitym dodatkiem do ciast, wypieków drożdżowych, lodów oraz zapiekanych owoców. Wzbogaca nie tylko ich smak, ale również nadaje pięknego, estetycznego wyglądu. Dlatego warto, aby raz na jakiś czas zagościła ona na stołach w Waszych domach. Bardzo łatwo zrobić...

Polska kuchnia to mozaika smaków, które kształtowały się przez wieki, czerpiąc z różnych tradycji i wpływów kulturowych. To również prawdziwa podróż przez historię, tradycje i smaki, które od pokoleń kształtują naszą tożsamość.