Wołowe kotleciki w sezamie i słoneczniku
5 porcje
70 min
Średnie
Wołowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na obiad.
Składniki
600 g wołowina z łopatki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. ugotowane buraki
135 g sera feta
1 łyżka kaszy manny
8 łyżka bułka tarta
1 szt. jajko
4 łyżka natak z pietruszki posiekana
olej
1 szczypta sól pieprz
6 łyżka łuskanego słonecznika
6 łyżka sezamu
3 łyżka majeranek
1 szczypta chili
Wołowe kotleciki w sezamie i słoneczniku
Wołowe kotleciki w sezamie i słoneczniku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Panierka
Słonecznik, sezam, majeranek, chilli i 6 łyżek bułki tartej wymieszać ze sobą .
2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem
i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut.
Komentarze